2024. április 30., kedd

Egészségügyi együttműködés Magyarországgal

A két ország együttes erőfeszítéseket tesz a legsúlyosabb betegségek megelőzésének tekintetében

Dr. Kásler Miklós emberi erőforrások miniszterével írt alá együttműködési megállapodást Budapesten Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter. A megállapodásnak köszönhetően legalább két szerbiai kórház számíthat beruházásra. A Szerbiai Rádió és Televízió hírösszeállítása szerint egy gyakorlóközpont kiépítését is bejelentették.

Zlatibor Lončar és Kásler Miklós(Az MTI felvétele)

Zlatibor Lončar és Kásler Miklós(Az MTI felvétele)

A megállapodás értelmében Szerbia és Magyarország pénzeket hívhatnak le az európai uniós alapokból, nyilatkozta Zlatibor Lončar, mondván, hogy a gyakorlóközpontban a daganatos megbetegedések megelőzésével és gyógyításával foglalkoznak majd. A rosszindulatú daganatos megbetegedések megelőzésére irányuló együttes tevékenység mellett a válsághelyzetekben – például gyógyszerhiány – való közös fellépésről, továbbá az egyetemek és a szakemberek közötti együttműködésről is megállapodás született a tárgyalás során, emelte ki Zlatibor Lončar.

Fotó:MTI

Fotó:MTI

Az MTI tudósítása szerint Kásler Miklós a megállapodás aláírását követő sajtótájékoztatón egyebek mellett a Szerbia és a Magyarország közötti kiváló kapcsolatokról ejtett szót, mondván, hogy az elmúlt években a két ország kapcsolatai rendkívül szorossá és erőssé váltak, míg az emberi erőforrások minisztériumához tartozó ágazatok államközi szerződések keretében működnek együtt Szerbiával.

A megállapodásról szólva Kásler közölte, hogy a népegészségügyi együttműködés középpontjában a betegségek megelőzése áll, hiszen erre mindkét ország jelentős hangsúlyt fektet. Ehhez a területhez tartozik az onkológia is, és azzal, hogy Szerbia is csatlakozott a Közép- és Kelet-európai Onkológiai Akadémiához, a kétoldalú együttműködést más lehetőségek közé helyezi, emelte ki Kásler Miklós, hozzátéve, hogy a megállapodás részeként a Szegedi Tudományegyetem és az Újvidéki Egyetem között együttműködés alakul ki. Ez az elmondások szerint a tudományos ismeretek megosztásán túl elősegíti vajdasági orvosok továbbképzését is.