2024. április 30., kedd

A haladóknak jól kell lakatniuk támogatóikat

Dušan Janjić: A végrehajtó hatalom átalakítása szükségszerű, a haladók nem ismétlik meg a demokraták hibáját

Aleksandar Vučić, a Szerb Haladó Párt elnöke, a szerb kormány első alelnöke az utóbbi hetekben több alkalommal is nyomatékosította, hogy pártja március 20. után értékeli miniszterei, parlamenti képviselői és egyéb tisztségviselői munkájának hatékonyságát, majd ezután lényegi tárgyalásokat kezdenek koalíciós partnereikkel a köztársasági kormány átszervezéséről. A haladók koalíciós partnerei, egyebek mellett, a Szerbiai Szocialista Párt és a Szerbia Egyesült Régiói pártunió illetékesei, tömören, Vučićnál kevésbé lelkesen nyilatkoztak eddig ebben a témában. Saját elmondásuk szerint mindannyian elégedettek tárcavezetőik és tisztségviselőik munkájával. Ugyanakkor hajlandóak az értékelésre és nem zárkóznak el a kormány átszervezéséről folytatott beszélgetéstől, fejtették ki a pártvezetők. A napokban arról is egyre gyakrabban volt szó, hogy az átszervezés a kormány első emberét, az utóbbi időben különböző afférjai miatt is médiafigyelmet élvező Ivica Dačićot szintén érintheti. Erről és a kapcsolódó részletekről, valamint a belső viszonyokról a haladóknál Dušan Janjić politikai elemzővel beszélgettünk.

DAČIĆ MÉG MARAD

n Személy szerint milyen szándékot lát a kormány jövőbeni átszervezése mögött?

– Elsősorban a szükségszerűséggel magyarázom a kormány átszervezését. Hiszem, hogy a kormánykoalíció legerősebb pártja, a Szerb Haladó Párt, nem ismétli meg Boris Tadić hibáját, és nem késik el az átszervezéssel. Tadić három évig hagyta ugyanazt az összetételű kormányt hatalmon maradni, majd egy évvel a választások előtt tette meg a szükséges lépést, ezzel pedig még inkább rontott saját politikai helyzetén. A mód, ahogyan az aktuális összetételű kormány megalakult, megköveteli az átszervezést. Az SZHP elfogadta a Szerbiai Szocialista Párt és a Szerbia Egyesült Régiói összes követelését. Belementek minden kompromisszumba, csak azért, hogy részvételükkel megalakulhasson a kormány. Ezért nem is kívánták átvenni a haladók a kormány központi tisztségét, a miniszterelnöki funkciót. Az idő, a koalíciós partnerekkel kialakult nehézségek, a társadalom mélyülő problémái viszont arra kényszerítik a haladókat, hogy kezdeményezzék a kormány átszervezését. A haladókhoz tömegesen átigazoló Demokrata Pártbeli személyek szintén hozzájárulnak az átszervezés szükségességéhez. Újból fel kell osztani a hatalmat és a tisztségeket. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a haladóknak valahogyan jól kell lakatniuk támogatóikat, vagyis azokat, akik azt állítják, hogy anyagilag támogatták az SZHP választási kampányát. Ezek az emberek most a kifizetésre várnak. Ettől elvonatkoztatva, ilyen összetételben, valamint ezzel a pénzügyi és gazdasági miniszterrel nem működhet tovább a kormány. Dinkić továbbra is ragaszkodik a liberális koncepcióhoz, ez viszont nem jó. Önkényes döntéseivel Dinkić tovább mélyíti az ország fizetőképtelenségét. Ezzel egy időben egyre nagyobb nyomás nehezedik a Szerbiai Nemzeti Bank kormányzójára és az SZHP-re, hogy szanálják Dinkić lépéseinek a következményeit. A másik nagy problémát Ivica Dačić miniszterelnök jelenti. Dačić népszerűségi mutatója egyre rosszabb. Ez javarészt azzal magyarázható, hogy a miniszterelnököt több törvénytelen cselekménnyel is összefüggésbe hozták. Dačić népszerűségének csökkenése a szerb részről általa vezetett Belgrád–Prishtina-tárgyalással is magyarázható. A kormányfő nem fogja azt az eredményt és kimenetelt produkálni, amit megígért és amelynek az alapjait a Koszovóról szóló határozatban fektették le. Dačićnak többé sem saját pártjában, sem Szerbiában, sem külföldön nincsen autoritása. Egyébként kétlem, hogy a kormány átszervezése teljes lesz, csak részlegesen hajtják majd végre. A teljes átszervezéshez a kormánykoalícióban és a társadalomban is hiányzik a konszenzus.

Dačić afférjai és népszerűségének, valamint autoritásának csökkenése miatt a kormányfői tisztség tekintetében is változásra számíthatunk?

– Dačićnak ezúttal még nem kell mennie, őszig szerintem mindenféleképpen miniszterelnök marad. A haladók valóban nyomást gyakorolnak Vučićra, hogy vegye át a kormányfői tisztséget. Ez Nikolić államfőt is felzaklatja, és arra készteti, hogy vizsgálja felül lemondását a pártelnöki funkcióról. Szerintem Vučić nem fog engedni a nyomásnak és nem kockáztat. Bizonyos miniszterek tekintetében lesznek változások. Elképzelhető, hogy Milutin Mrkonjićnak is mennie kell majd, viszont hiszem, hogy pártján belül legyőzheti az elnököt, Dačićot. Az átszervezett kormány részben a haladók, részben a nemzetközi közösség, részben pedig az SZHP támogatóinak az igényeit fogja kielégíteni. Elképzelhető, hogy a nemzetközi közösség ezt majd pénz formájában jutalmazza, hogy Szerbia valahogyan ezt az évet is kihúzza. Az átszervezett kormány azonban nem lesz hatékony, hiszen mindenki megfeszítve várja a következő turbulenciát, Dačić távozását a miniszterelnöki funkcióról. Szerintem a kormányt legkésőbb májusban átszervezik, majd idén novembertől ügyvezető kormányunk lesz, valamikor a jövő év első negyedében pedig megtartják a rendkívüli köztársasági választásokat. Vučić addigra még inkább megerősödik és akkor már ő száll versenybe a kormányfői tisztségért. Ha hinni lehet a nemzetközi diplomáciai körökből kiszivárogtatott információknak, akkor a nemzetközi közösség egyértelműen Szerbia tudtára adta, hogy idén nem tarthatnak köztársasági parlamenti választásokat. A haladók a rendkívüli köztársasági választások előtt átmenetileg Belgrádban, a rendkívüli városi és Vajdaságban, a rendkívüli tartományi választásokon lakatják majd jól magukat, feltehetőleg idén szeptemberben, vagy októberben. Már itt igyekeznek majd megszabadulni az SZSZP-től.

Meglátása szerint Vajdaságban idén rendkívüli tartományi választásokat tartanak majd?

– Ebben biztos vagyok. Ezt egyszerű megindokolni: a DP széthullása egyre kifejezettebb, képviselőik átállnak a másik fél oldalára és a vonatkozó törvény értelmében magukkal viszik mandátumaikat. Az SZHP tehát a tartományban is egyre erősödik, a DP pedig ezzel párhuzamosan gyengül. Stara Pazován már megtörtént, az elkövetkezendőkben, Temerin és Csóka kerül sorra, majd szinte minden helyi önkormányzatban átcsoportosulásra kerül sor. Ezeknek a változásoknak végül a tartományi parlamentben is meg kell mutatkozniuk. Az lesz, ami mindig is: a győztest nyomják előre. Itt kell megemlíteni a DP egyik legvégzetesebb hiányosságát: tagjai legtöbbje nem politikai meggyőződésből, hanem személyes érdekei miatt lépett be a pártba.

FOGLALKOZTATÁSÜGYI SZOLGÁLAT

Miben különböznek az SZHP-be belépő, vagy átigazoló személyek a korábban a DP-ben pártigazolványt kiváltó személyektől? Ön szerint az „új haladókat” a meggyőződés vezérli?

– Nem. Ugyanazokból az okokból kifolyólag válnak az SZHP tagjává, mint korábban a DP tisztségviselőjévé. Ezeknek az embereknek a politikai párt nem más, mint a foglalkoztatás ügyi szolgálat, vagy egy védtelen kincses barlang, amit bármikor kirabolhatnak. Szerbiában sajnos kevés az olyan ember, aki a politikáért és a politikából él. A legtöbben csupán a politikából, de nem a politikáért élnek. Ők minden gond nélkül átsétálnak a DP-ből az SZHP-be, majd alkalomadtán egy következő pártba. Ezen a ponton hibáznak a pártok, amikor mindezt eltűrik. A törvényhozás szintén hibás. A politikai pártokra és a választásokra vonatkozó törvények nem válnak sem a törvényhozás, sem a CeSID, sem Vladimir Goati becsületére. Szerbiában államilag támogatott pártokrácia uralkodik. Ezen a ponton elemezzük a Vučić-jelenséget. Másfél évvel ezelőtt még mindenki menekült ez elől az ember elől, most pedig leborulnak előtte, és úgy tekintenek rá, mint a szerbiai Putyinra.

Elköveti-e Vučić ugyanazt a hibát, mint Tadić, és megengedi-e, hogy az SZHP foglalkoztatás ügyi szolgálati jellege annyira végzetes méreteket öltsön, mint a DP esetében?

– Ezt egyelőre nem tudom felmérni. Annyit tudok, hogy az SZHP helyi szervezeteiben sok helyütt folyamatosak a különböző drámák. Jómagam Belgrádban, Voždovac községben élek. Ott azt látom, hogy ami a haladóknál történik, az nem történhetne meg egyetlen komoly pártban sem. Egyelőre nem vettem észre, hogy a párt központi vezetése erőteljesen beavatkozott volna. Elképzelhető, hogy Vučić arra is kihasználja majd a belgrádi és a tartományi rendkívüli választásokat, hogy végrehajtsa az újbóli hatalomelosztást a pártban és ezután csak azokra támaszkodik, akik már 2008-ban beléptek a pártba. Ugyanakkor rengetegen igazoltak át tavaly és idén a DP-ből, valamint a SZER-ből az SZHP-hez. Nehéz feladat áll Vučić előtt. Biztos forrásokból tudom, hogy Vučić szándékai őszinték. Komoly és működőképes párttá kívánja építeni az SZHP-t. Az USA Republikánus Pártjához hasonló politikai csoportosulást képzel el, vagyis ezt szokta mondani. Ehhez még legalább két választási ciklusra lesz szüksége, a rendkívüli belgrádira és tartományira, majd a köztársaságira.

AZ ERŐSEBB TÚLÉLI

Kihasználja-e Vučić a kormány átszervezését arra, hogy megtisztítsa a köztársasági kormányt Nikolić embereitől?

– Ezt valóban meg kellene tennie. Ha ehhez nem lesz ereje, vagy nem lesz erre lehetősége, akkor az építő jellegű kompromisszumra kell törekednie.

Mekkora szakadék tátong egyébként Vučić és Nikolić között?

– Nem szeretnék találgatásokba bocsátkozni ezzel kapcsolatban. Annyi biztos, hogy az SZHP köztársasági parlamenti frakciója Nikolić-párti, Vučić befolyása pedig a pártban nagyobb. A két személy politikai jövője attól függ, hogy melyikük mennyire lesz képes változásokat végrehajtani. Személyisége és életkora miatt ilyen szempontból Vučić kapacitása nagyobb Nikolićénál. Ezzel kapcsolatban Darwint idézném, aki szerint az a faj túlélőképes és az győzedelmeskedik, amelyik jobban alkalmazkodik. Ebben a történetben Vučić alkalmazkodóképessége a nagyobb.