2024. április 30., kedd
SZERBIA-KOSZOVÓ-EU

Szerbiának el kell ismernie Koszovó függetlenségét, ha az EU tagja szeretne lenni!

Ulrike Lunacek: Ezzel kapcsolatban még nincs semmilyen írásos dokumentum, de ez egy politikai konszenzus

A német Ulrike Lunacek, az Európai Parlament alelnöke szerint, ahhoz hogy Szerbia tagja legyen az Európai Uniónak, normalizálnia kell a kapcsolatát Koszovóval és el kell ismernie a koszovói állam függetlenségét.

Ulrike Lunacek a Kurirnak adott interjúban azt nyilatkozta, hogy a következő jelentésében az áll majd, hogy jelentős előrelépések történtek a tartomány északi részén, amely alatt a polgármesterek választását érti, s azt is, hogy az EU egyre több programot finanszírozott Észak-Kosovó területén, de hozzátette, a kapcsolatok normalizálása és Koszovó elismerése egyike lesz azoknak a feltételeknek, amelyet Szerbiának teljesítenie kell, ha az Európai Unió tagja szeretne lenni.

„Ezzel kapcsolatban még nincs semmilyen írásos dokumentum, de ez egy politikai konszenzus – normális mederbe terelni a szerb-koszovói kapcsolatokat, amelynek a végén Szerbiának el kell ismernie Koszovó függetlenségét, hogy az EU tagja legyen” - mondta Lunacek, s hozzátette, az Európai Unió soha többé nem fog úgy tagállamot felvenni a soraiba, mint azt tette azt Ciprussal, amelynek nincsenek meg a pontosan meghatározott és nemzetközileg is elismert országhatárai.

Amikor 2013-ban a németországi Bundestag elfogadta, hogy Szerbia csak abban az esetben lehet az EU tagja, ha elismeri Koszovó függetlenségét, Tomislav Nikolić, Szerbia elnöke a horvát televíziónak a következőket mondta: A Budestag lehetetlen feltételt szab Szerbia EU-s csatlakozásához. Ez jelentősen megnehezíti a csatlakozást, hiszen Szerbia továbbra is kitart amellett, hogy soha nem ismeri el Koszovó függetlenségét. Az EU minden egyes jelentésében és velünk való tárgyalásán kifejtette, hogy nem avatkozik bele ebbe a kérdésbe, és nem várják el tőlünk Koszovó önállóságának elismerését – hangsúlyozta Nikolić, aki tavaly azt mondta, ha az EU ezt a feltételt szabja, akkor nagyon fontos, hogy ebben a kérdésben nemzeti konszenzus szülessen. Aleksandar Vučić miniszterelnök nemrég azt mondta: Szerbia az Európa felé vezető úton van, de nem fogja feladni a területi integritását.