2024. április 30., kedd

Költségvetés és törvényjavaslatok

A vajdasági adminisztráció munkamenetéről tárgyalt csütörtökön Újvidéken Bojan Pajtić és Pásztor István

A Tartományi Képviselőház legutóbbi ülése óta, melyen a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői nem támogatták a kormány átalakításáról szóló döntést, még inkább elhidegültek a kapcsolatok a hatalmi koalíció pártjai között, s állandónak számítottak a találgatások azzal kapcsolatban, hogy fennmarad-e egyáltalán jelenlegi összetételében a tartományi vezetőség. Az első magas rangú négyszemközti egyeztetésre csütörtökön került sor Bojan Pajtić tartományi kormányfő, a Demokrata Párt elnöke és Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke és a VMSZ vezetője között. A találkozót követően a vajdasági parlament és kormány közös közleményben tudatta a nyilvánosságot a tárgyalások eredményeiről.

Mint kiderült, Pajtić és Pásztor a tartományi kormánynak és parlamentnek a jövőbeni munkamenetéről beszélgettek. Tárgyaltak a jövő évi vajdasági költségvetésnek a meghozásáról is. Ezzel a kérdéssel a parlament december közepe táján esedékes ülésén foglalkoznak majd a képviselők.

Megállapodás született arról, hogy a vajdasági kormány ki fog dolgozni két törvényjavaslatot: a tartomány finanszírozásáról szóló jogszabály szövegét, valamint a hatáskörökről szóló törvény módosítási javaslatát. Miután a kormány jóváhagyja a két törvényjavaslatot, azok a parlamenti frakciók elé kerülnek összehangolásra, annak érdekében, hogy az így elfogadott törvényjavaslatokat továbbküldhessék a köztársasági parlamentnek végleges elfogadásra.

A találkozó kapcsán további részleteket nem közöltek.