2024. április 30., kedd

Ma kezdődnek a kormánykoalíciós tárgyalások

A kormányalakító mindenkit vár, csak még azt nem tudni, hogy végül ki kap helyet mellette a kormányban

Mint azt Aleksandar Vučić, a Szerb Haladó Párt elnöke, kormányalakító korábban bejelentette, a kormánykoalíciós tárgyalások ma kezdődnek. Azt is megerősítette, hogy mindenkivel kész tárgyalni, aki konstruktívan áll hozzá a köztársasági kormány következő összetételére váró feladatokhoz, illetve a Szerbiát érintő gondok kezelésének témájához. Ez persze nem jelenti azt, hogy a kormányban – amelynek elmondása szerint harciasnak kell lennie – mindenkinek helye lesz, akivel leült tárgyalni, fűzte hozzá Vučić.

A találgatások azzal kapcsolatban, hogy az április 24-én megtartott rendkívüli köztársasági parlamenti választásokat követően ki működhet együtt a leadott szavazatoknak a közel 50 százalékát megszerző SZHP-vel, szinte április 24. éjszakája óta nem akarnak szűnni. A sokakat leginkább foglalkoztató kérdés az, hogy vajon milyen álláspontra helyezkednek a haladók a Szerbiai Szocialista Párttal kapcsolatban, amellyel immár 2012 óta együttműködnek.

ÉRVEK ÉS ELLENÉRVEK

Nebojša Stefanović, az SZHP eddigi alelnöke fogalmazott a legegyértelműbben azzal kapcsolatban, hogy mi a véleménye a párt csúcsvezetésének a szocialistákkal való együttműködésről. Mint azt Stefanović aláhúzta, az SZHP tagsága rendkívül szereti Aleksandar Vučić pártelnököt, arról azonban nehéz lesz meggyőznie a haladók csúcsvezetését, hogy ezúttal is szükségük van az SZSZP-re.

Az SZSZP képviselői sem tartózkodtak az üzengetéstől. Branko Ružić, aki eddig sem fukarkodott a haladók bírálásával, legutóbbi interjújában kifejtette: az SZSZP-nek a következő ciklusban nem kellene senkinek a lábtörlőjének lennie. Ha az SZHP és az SZSZP arra a megállapításra jut a kormánykoalíciós tárgyalásokat követően, hogy együttműködésüket folytatni kívánják, akkor azt írásos megállapodással kell megpecsételniük. Ha nincsen írásos koalíciós megállapodás, akkor nincsen együttműködés, szögezte le Ružić. Feltehetőleg erre a fejtegetésre reagált Vučić, amikor közölte: akárkivel is működik együtt az SZHP a köztársasági kormány következő összetételében, senki nem zsarolhatja.

Persze az SZSZP-ben nem ért mindenki egyet a nézőponttal, hogy a szocialistáknak ideje lenne ismét ellenzékből politizálniuk. Slavica Đukić-Dejanović alelnök a haladókkal való együttműködésre adja le voksát. A politikusnak az a véleménye, hogy egyetlen, magára valamit is adó párt sem mondana nemet programja megvalósításának a lehetőségére.

Mindezen igencsak eltérő nyilatkozatok bizonyítani látszanak a sajtóhíreket, hogy a szocialistáknál egyre inkább megbomlik az egység: az egyik tábor semmi kifogásolnivalót nem lát abban, hogy folytassák az együttműködést az SZHP-vel, még akkor sem, ha ez feltehetőleg azt jelenti, apelláta, illetve a párt véleményének hangoztatása nélkül kellene magukat meghúzniuk a következő parlamenti ciklusban az SZHP árnyékában. A másik tábor pontosan emiatt helyezkedik arra az álláspontra, hogy az SZSZP egyszerűen túlságosan hosszú ideje politizál a hatalomból – először a Demokrata Párt, majd az SZHP mellett –, illetve a kormánykoalíció másodhegedűseként. Ez a szavazóbázis szűküléséhez vezetett, így éppen itt lenne az ideje, hogy az SZSZP magával, saját imázsának építésével foglalkozzon, vélik a párt vezetőségében többen is.

Persze, ha Vučić a korábbi bejelentések értelmében valóban módosítani akarja az ország alkotmányát, azaz új alaptörvényt elfogadni, akkor biztosítania kell a kétharmados parlamenti többséget. Akik a szocialistákat ismét a hatalomban látják, elsősorban éppen ezzel érvelnek. Ugyanakkor a kormányalakító mostanában elhangzó nyilatkozataiból azt a következtetést lehet levonni, hogy talán mégsem tartja annyira fontosnak az új alkotmányt, illetve nem aggódik a többség miatt, amely annak az elfogadásához szükséges.

HAJNALI NÉGYKOR EGY KASZÁRNYÁBAN

A Tomislav Nikolić köztársasági elnökkel folytatott kormányalakítási egyeztetéseket követően is sok minden kiderült azzal kapcsolatban, hogy a parlamenti küszöböt átlépő pártok közül ki tartja elképzelhetőnek az együttműködést az SZHP-vel.

A Demokrata Párt nem kíván része lenni a hatalmi többségnek, és együttműködni Aleksandar Vučićtyal, mivel a kormányfő elszegényítette Szerbiát, jelentette ki Bojan Pajtić, a DP elnöke.

Čedomir Jovanović, a Liberális Demokrata Párt elnöke az elnöki palotát elhagyván megerősítette azt, ami korábbi nyilatkozataiból csak a legkevesebbek számára nem vált egyértelművé: kész tárgyalni Vučićtyal, és ha közös nevezőre jutnak a kulcsfontosságú kérdésekkel kapcsolatban, akkor semmi akadályát nem látja az együttműködésnek.

Jovanović választási koalíciós partnerei, a Nenad Čanak vezette Vajdasági Szociáldemokrata Liga és a Boris Tadić vezette Szociáldemokrata Párt eddig hallgatnak. A VSZL részéről a kormányalakítási egyeztetést követően Đorđe Stojšić alelnök annyit mondott, hogy a vajdasági hatalom kapcsán a haladók közül eddig senki nem kereste a párbeszédet a ligával.

Saša Radulović, az Elég volt mozgalom elnöke sem zárkózik el a Vučićtyal való beszélgetéstől, ha a kormányalakító úgy dönt, hogy felkéri erre. Radulovićnak egy kérése van: a találkozó hajnali négykor kezdődjön, tekintettel arra, hogy Vučić hajnali öttől reggel nyolcig a polgárok számára tart fogadóórát. Radulovićnak a találkozó színhelyével kapcsolatban is van javaslata. Szerinte a legmegfelelőbb hely egy kaszárnya lenne, hiszen amikor a kormány Nišbe költözik egy hétre, akkor a kaszárnyában szállásolják majd el a minisztereket és a kormányfő is ott fogadja a polgárokat, akik elé szeretnének járulni. Ha eljut Vučićig, Radulović a Savamalán elkövetett rombolás témáját is felhozná.

A Dveri képviselői is leülnének beszélgetni a kormányalakítóval. Mint azt Boško Obradović, a Dveri elnöke elmondta, a Szerbiát kínzó problémák megoldására tíz pontból álló programot dolgoztak ki, ezt kívánják a kormányalakító elé tárni. A Dveri koalíciós partnere, a Szerbiai Demokrata Párt, nem sok értelmét látja a tárgyalásnak, tekintettel arra, hogy a két politikai csoportosulás nézőpontja szöges ellentétben áll egymással.

Aki a legjobban hallgat a majdani parlamenti pártok közül, az a Szerb Radikális Párt, illetve annak elnöke, Vojislav Šešelj. Ismerői nem győzik hangoztatni, hogy Šešelj esetében bármi megtörténhet, így nem érdemes elhamarkodott következtetéseket levonni.

A nemzeti kisebbségeket képviselő pártok közül a Vajdasági Magyar Szövetség és a Muamer Zukorlić vezette sandžaki Bosnyák Demokratikus Közösség jelezte egyértelműen, hogy része lenne a hatalmi többségnek, így nyitottak a tárgyalásokra. Sulejman Ugljanin, a sandžaki Demokratikus Akció Pártjának elnöke valamelyest ködösen fogalmazott és csak annyit mondott: pártja a bosnyákok érdekeit kívánja képviselni a parlamentben.