2024. április 21., vasárnap

Életbe lépett az új szabályzat

Mostantól a magaviseleti osztályzat is beleszámít az átlagba

Slavica Đukić Dejanović oktatási miniszter felhívta a figyelmet az általános iskolákban és középiskolákban életbe lépett új szabályokra, amelyek az erőszak  kezelésére is vonatkoznak. Az oktatási miniszter az RTS-nek elmondta, hogy az általános iskola második osztályától a magaviselet  osztályzatát beleszámítják az átlagba, és a szülőknek is lehetőségük lesz minősíteni a tanárokat.  
– Az erőszakra, a gyerekek elhanyagolására, az iskolai krízishelyzetekre összpontosítunk, hogy egy meglehetősen tisztességes oktatást hozzunk létre az iskolákban. Az, hogy mi történik valójában egy erőszakos megnyilvánulás alkalmával, senki sem tudja előre megjósolni, de számítanunk kell rájuk és fel kell készülnünk. Meg kell tanulni, mit tehet az iskolaigazgató, mit tehetnek a pedagógusok, pszichológusok, és az osztályfőnökök ilyen esetekben – mondta a miniszter, aki hozzátette, hogy kortárs erőszak esetén a nyílt szülői értekezlet is javasolt, ahol gyerekek, tanárok, szülők beszélgetnek az erőszak témájáról, elemzik a konkrét helyzetet.
A miniszter kiemelte, hogy a gyermek viselkedésében bekövetkezett minden változást az osztályfőnökök és a tanárok figyelemmel kísérnek. Véleménye szerint néha elegendő a folyamatos beszélgetés a pszichológusokkal, pedagógusokkal, de van olyan eset is, amikor a szociális központ  bevonása is szükséges.
Újdonság az is, hogy a szülők értékelni fogják a tanárokat.
– Ha egy osztály tanulói szüleinek 50 százaléka úgy véli, hogy a tanár megsérti a törvényt, vagy az érvényes tanítási és értékelési szabályokat, akkor jelezhetik az iskola igazgatójának és a szakmai tanács értékeli, hogy megalapozott-e a feltételezés – mondta a miniszter.

Slavica Đukić Dejanović / forrás: blic.rs/rts.rs

Slavica Đukić Dejanović / forrás: blic.rs/rts.rs

Nyitókép: Pixabay.com