2024. április 23., kedd

Neumann informatikaverseny Zentán

A vajdasági elődöntőben 43 csapat mérte össze tudását

Szombaton délelőtt kezdődött a 20. Neumann Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Verseny vajdasági elődöntője a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban és Kollégiumban. A versenyt a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság, a Szekszárdi I. Béla Gimnázium és a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium hirdette meg általános és középiskolás diákok részére. A verseny célja, hogy az informatikát kedvelő tanulók számára lehetőséget biztosítson tehetségük kibontakozására az általuk elkészített pályamunkák bemutatásával.
Az eseményt hivatalosan Csikós Pajor Gizella, a gimnázium igazgatója nyitotta meg. Köszöntötte a jelenlővőket, valamint ismertette a napi programot és sok sikert kívánt mindenkinek. A megnyitóra a tanulók ötletesen életre keltettek különböző számítógépes alkalmazásokat, amelynek köszönhetően vidám hangulat alakult ki a teremben és ezáltal oldódott a verseny előtti feszültség.
Esztelecki Péter szervező elmondta, hogy 43 csapat jelentkezett a versenyre Vajdaság számos pontjáról.
– Nagyjából 60–70 diák érkezett ma hozzánk, még mi sem számítottunk ilyen sok nevezőre. A diákok különböző kategórákban nevezhettek be, úgy mint alkalmazói programok, játékprogramok, megépített (digitális) automata berendezés (hardver) és vezérlése (szofver), számítógépes grafika, animáció és számítógéppel támogatott tervezés. Az egész versenyt a tanárok és a bolyais diákok közösen szervezték. A tanulók a szponzorok felkeresésében is részt vettek, valamint a mai napon is mindenben segítenek – mondta a szervező.
 

A csapatok Vajdaság különböző pontjairól érkeztek Zentára, fotó: Gergely Árpád

A csapatok Vajdaság különböző pontjairól érkeztek Zentára, fotó: Gergely Árpád

A nemzetközi döntő Szekszárdon lesz, fotó: Gergely Árpád

A nemzetközi döntő Szekszárdon lesz, fotó: Gergely Árpád

Faragó Szabolcs, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban és Kollégium végzős diákja elmondta, hogy két kategóriában indult a Neumann versenyen.
– Egy animációs filmmel, valamint egy adatkezelési webalkalmazással készültem, amely a madárgyűrűzésnek az adatkezelési részét egyszerűsítené le, azzal, hogy beszédfelismeréssel lehet majd bevinni az adatokat. Azért választottam ezt a témát, mert évek óta madarászom és tudom, hogy a papírra lejegyzetelt adatokat később egy Excel táblázatba kell bevinni és ez hatalmas munka. Ilyenkor fennáll a hibalehetőség, valamint az adatok is csak évente kerülnek be az adatbázisba, ezáltal nem lehet egyből visszakérni a befogási adatokat. Ez szerintem így nem a legjobb és erre szeretnék megoldást kieszközölni – fogalmazott a tanuló.
Arról, hogy a vajdasági elődöntőből ki jut tovább a szekszárdi nemzetközi döntőbe, a magyarországi zsűri dönt a vajdasági verseny eredményei alapján. A továbbjutókat március 4-ig értesítik.

Nyitókép: A tanulók életre kelették az alkalmazásokat, fotó: Gergely Árpád