2024. április 12., péntek

Fontos, hogy az adott közegben jól érezzék magukat

Milyen problémákkal keresik fel a középiskolások az iskolapszichológust?

Múlt pénteki számunkban igyekeztünk feltérképezni, hogy manapság milyen problémákkal keresik fel az általános iskolás diákok az iskolapszichológust. Most pedig Pistyák Mónikától, a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium iskolapszichológusától próbáltuk megtudni, mi a helyzet e téren intézményükben, a kamaszkorúak körében. Beszélgetőtársunk elmondta, hogy a gimnáziumban a diákokat az egyetemi tanulmányokra készítik fel, ezért a munkaszokások kialakítása, a rendszeres tanulásra nevelés, a lexikális ismeretek elsajátítása kulcsfontosságú tényező számukra.

– A tanulóknál az első évben jobbára az iskolába való beszokás áll a középpontban, majd idővel egyre sűrűsödik a tananyag is, ezáltal egyre leterheltebbé válnak. Tehát fel kell, hogy zárkózzanak megannyi területen, mindezek mellett pedig még küzdenek többek között a kamaszkori nehézségekkel, párkapcsolati, családi ügyekkel is. Negyedik osztályban már a továbbtanulás kérdése, a nyelvvizsga letétele, az érettségi közelsége és a sikeres felvételizés kelthet szorongást bennük – emelte ki a gimnáziumban 15 éve dolgozó pszichológus, majd hozzáfűzte: szerinte napjainkban nagyon túlterheltek a diákok, rengeteg tanulnivalójuk, feladatuk van, ami szintén nyomást helyezhet rájuk. Arról, hogy mennyiben és miben változtak a tanulók az elmúlt több mint 10 év alatt, a következőket válaszolta:

– A képességekben nincs különbség, csak a munkaszokásokban. Az alapvető eltérés a korábbi generációk és a mostaniak között, hogy régebben a diákok nagyobb teherbírással rendelkeztek. A mai fiatalok már kevésbé terhelhetőek, lassabban veszik fel a ritmust, hiszen megszokták, hogy minimális energiabefektetéssel is jó osztályzatokat kapnak. Az idők azonban megváltoztak, ugyanúgy, ahogy megváltozott a társadalom tanuláshoz való viszonya, és a tanítási módszerek is. Ma már számos okos eszközt bevethetünk a hatékonyabb tanulás érdekében, iskolánk is rendkívül felszerelt e téren, így a diákok rengeteg tartalomhoz hozzáférhetnek az interneten, aminek a pozitív oldala az, hogy segítségével könnyű kapcsolatot teremteni, illetve kapcsolatban lenni másokkal, a szülők is könnyebben elérhetik a gyermekeiket, azonban a túlzott telefonhasználat, és az azon történő beszélgetés akár chat, akár hívás formájában semmiképp sem helyettesítheti a személyes kapcsolattartást, a négyszemközti kapcsolatot, a tényleges találkozást, időtöltést – hangsúlyozta beszélgetőpartnerünk, hozzátéve, munkája során leginkább a tanácsadásra törekszik.

– Általában az osztályfőnök, a szaktanár, vagy a szülő kéri, hogy dolgozzak együtt a diákokkal, de előfordul, amikor maga a tanuló keres fel. Ez utóbbi a legszimpatikusabb számomra, hiszen ha a kamaszkorú kellő motiváltsággal rendelkezik, azaz szívesen beszélget velem és nyílik meg előttem, a siker biztosított. Ezzel ellentétben, ha a tanulót muszájból, vagy büntetésből küldik hozzám, a személyes munka már kevésbé lesz hatékony. Az iskolának és a szülőnek is az az érdeke, hogy a fiatalok tanuljanak, megfelelő tempóban haladjanak, hogy megtalálják a helyüket a világban, illetve, hogy megoldásokat találjanak a problémákra. Úgy gondolom, hogy a szülőket is időben kell tájékoztatni a gyermekeiknél felmerülő fennakadásokról, és együtt kell velük működni – mondta Pistyák Mónika, aki a módszereit illetően kiemelte: a diákok számára fontos a támasznyújtás és teljesen személyfüggő, hogy kinél milyen módszerek működnek, ezért sokszor időbe telik, ameddig megtalálja az egyén számára legmegfelelőbb technikákat.

– Nagyon fontos, hogy a fiatalok milyen kapcsolatokat alakítanak ki a tanárokkal. A pedagógusok személyisége ugyanis meghatározó lehet számukra. Ugyanúgy a szülőkkel való kapcsolat, a kortárs csoporton belül elfoglalt helyük, a barátkozás – kik fogadnak el, kinek vagyok fontos – is meghatározó lehet az életükben. A középiskolások körében jelentős továbbá, hogy megtalálják az érdeklődésüknek megfelelő iskolát, illetve közeget, ahol jól érzik magukat, azokat a személyeket, akikre felnéznek, akik példaképeik lehetnek. Ugyanakkor lényeges, hogy a tanulók a tanulás mellett olyan tevékenységeket is végezzenek, ahol levezethetik a feszültséget – magyarázta az iskolapszichológus.

Nyitókép: Pixabay