2024. június 21., péntek

A munkájukkal bizonyítottak

A vajdasági magyar újságírói szakma legjobbjait díjazták

A vajdasági magyar újságírói szakma egyik legrangosabb eseménye zajlott le pénteken este a Zentai Magyar Kamaraszínház kamaratermében. Átadták a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete (VMÚE) által odaítélt díjakat, amelyet az idén is több kategóriában osztottak ki. Díjazták a legjobb pályakezdőt, a kiemelkedő újságírókat az írott és az elektronikus sajtóban, valamint szórványdíjast és életműdíjast is választottak. A jeles évfordulók alkalmából odaítélt Médiadíjat is kiosztották, amelyet az idén nyolcvanéves Magyar Szó érdemelt ki.

A kitüntetés ebben az évben más volt, mint korábban, abból a szempontból, hogy a díjazottak először részesültek pénzjutalomban a Magyar Nemzeti Tanácsnak köszönhetően. Kabók Erika, az MNT Végrehajtó Bizottságának tájékoztatással megbízott tagja a médiának nyilatkozva elmondta, ő volt a kezdeményezője ennek, hiszen minden évben a legkiválóbb szakemberek kapják meg ezeket a díjakat. Úgy gondolja, ezért is érdemlik meg, hogy anyagi elismerés is társuljon ehhez, és elárulta, ez a jövőben is így lesz.

A díjazottakat minden évben a VMÚE elnöksége választja ki azok közül, akiket a szerkesztőségek és az elnökségi tagok felterjesztenek. Tóth Lívia, az egyesület alelnöke elárulta, az idén többnyire egyértelmű volt a döntés, csak néhány esetben alakult ki kisebb „vita” arról, hogy ki és miért érdemli meg az elismerést.

Az Év pályakezdő újságírója az idén Szarapka Szabolcs lett, aki 2016 óta dolgozik a Pannon RTV csapatában mint operatőr. Elárulta, nagyon meglepte a hír, hiszen korábban nem igen volt példa arra, hogy az újságírás más területén dolgozó személyeket tüntessenek ki. Véleménye szerint ez azt is megmutatja, hogy a televíziós munka nemcsak újságírásból áll, hanem fontos feladata van mindenkinek, aki a háttérben dolgozik.

Vajdasági magyar újságírásban nagyon fontos szerepet játszanak azok a kollégák, akik olyan területeken dolgoznak, amelyen az emberek nap, mint nap megküzdenek azért, hogy az ott élő magyarság fennmaradjon. Nincs ezzel másként Vidács Hajnalka sem, aki mindennapi munkája során ugyan ezt éli át a Magyar Szó újságírójaként. A magyarcsernyei, a tordai, vagy akár a nagykikindai terepet járva mindig talál valami olyan témát, amely érinti az ott élő magyarokat.

Nyomtatott sajtó kategóriában az idén Tóth Tibornak ítélték oda az elismerést, akit a sport érdekel leginkább, viszont a többi témában is helyt áll. 2004 óta a Hét Nap újságírója, ahol főleg ez utóbbiakkal foglalkozik, de más médiának is bedolgozik, ahol viszont a sportújságírói énje kerülhet előtérbe. Elmondta, rendkívül jóleső érzés számára ez az elismerés, hiszen, úgy véli, az igen erős vajdasági magyar újságírói társadalomban sportújságíróként díjat kapni nem mindennapi dolog.

Elektronikus média kategóriában Guszton András, az Újvidéki Rádió főszerkesztőjét találták az idei legjobbnak. Nyilatkozatában elmondta, úgy érzi, ez nem csak ő díja, ez az egész magyar szerkesztőséget megilleti. Jogászként teljesen véletlenül keveredett az újságírói pályára, és viccesen megjegyezte, itt is ragadt.

Az Életműdíjjal egy egész pályát ismernek el. Nincs ez másként Bodzsoni István, a Pannon RTV igazgatójának, a Pannónia Alapítvány ügyvezetőjének az esetében sem, aki már nagyon sok mindent tudhat a háta mögött. Mint a méltatásban elhangzott, zongoristának készült, végül újságíró lett, ezzel pedig a zenész világ sokat veszített, de az újságírói szakma még többet nyert.

A Médiadíjas Magyar Szóról Fodor István, lapunk nyugalmazott munkatársa írt méltatást. Ebben felidézte azt, hogy a Magyar Szó a leghosszabb időt megélt újság ezen a vidéken, beszámolt már sok örömteli eseményről, de megannyi megpróbáltatásról is. Az 1990-as évekkel is megküzdött, de olyan egységes még sosem volt a szerkesztőség, mint abban az időben. Rámutatott arra is, hogy ma már a nyomtatott és az online újság egybeforrva jelenti sokunk számára a Magyar Szót.

Az elismerést Varjú Márta főszerkesztő vette át. Rámutatott arra, hogy tíz évvel ezelőtt kapott legutóbb a Magyar Szó nagyobb elismerést, a Külhoni Magyarságért Díjjal tüntették ki az akkor 70 éves lapot. Úgy gondolja, hogy ez egy csapatmunka eredménye, és nemcsak azoknak a kollégáknak az érdeme, akik az utóbbi időben itt dolgoznak, hanem az összes munkatársnak, akik valaha is hozzájárultak a lap létrejöttéhez valamilyen formában.

Nyitókép: A Magyar Szó csapata a díjkiosztó után (Ótos András felvétele)