2024. június 17., hétfő

Médiadíj a nyolcvanéves Magyar Szónak

Átadták a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének elismeréseit

Médiadíjjal tüntette ki a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete a nyolcvanéves Magyar Szót, Vajdaság egyetlen magyar nevű napilapját, amely 1944 óta töretlenül szolgálja a közösséget. Az ünnepélyes díjátadót pénteken este tartották meg a Zentai Magyar Kamaraszínház kamaratermében, ahol a rangos elismerést Varjú Márta, a Magyar Szó főszerkesztője vette át.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével, egyebek mellett, Kabók Erika, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tájékoztatással megbízott tagja, mgr. Hajnal Jenő, az MNT korábbi elnöke, Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere, Juhász Attila, a zentai Községi Tanács művelődéssel, oktatással és tájékoztatással megbízott tagja, Burány Hajnalka tartományi parlamenti képviselő, a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ igazgatója, Jerasz Anikó, a magyarkanizsai székhelyű Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképzési Központ igazgatója, valamint Erdődi Edvina, a Magyar Szó Lapkiadó Kft. igazgatója.

Először Kabók Erika köszöntötte az egybegyűlteket. Beszédében rámutatott arra, hogy az elmúlt több mint két évtizedben a VMÚE díjátadója gyökeret eresztett, s ez lett az újságírói hivatás ünnepe. Úgy véli, a szakmai díjnál nincs értékesebb, hiszen azt azok ítélik oda, akik hitelesen fel tudnak becsülni egy egész életpályát vagy meglátják a pályakezdőben azt a tüzet, kíváncsiságot és akarást, amely elengedhetetlen az újságírói hivatáshoz. Leszögezte, ma nem egyszerű újságírónak lenni, főleg nem olyannak, aki ki tud tűnni a többi közül.

Varjú Márta főszerkesztő átveszi a díjat (Ótos András felvétele)

Varjú Márta főszerkesztő átveszi a díjat (Ótos András felvétele)

– A szakmaiság, a hitelesség, a tájékozottság, csak az ellenőrzött információk közzététele és az újságíró műveltsége az, ami a szakma alapfeltétele, a jó anyag ismérve. Ezért is bonyolult ma jó újságírónak lenni, kiemelkedni a többiek közül. A Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének hála, nálunk van egy hely, ahol évente összejöhetünk és ünnepelhetjük a szakmát, a hivatásunkat, meg azokat, akik a hatalmas verseny dacára minőségi munkát végeznek, és ezért elismerést kapnak – mondta Kabók Erika, majd emlékeztette a jelenlevőket arra, hogy az MNT a keresztény értékek mentén, a magyar szellemiségű tájékoztatást támogatja, és az elmúlt 22 évben két médiastratégia is készült.

Ezt követően Madár Anikó, a VMÚE alelnöke az elnökség nevében üdvözölt mindenkit. Beszédében kiemelte, hogy a díjazottak mindegyike példát mutat valamennyiünk számára arra vonatkozóan, hogy úgy is lehet űzni a hivatásunkat, ahogyan ők teszik, megkérdőjelezhetetlen odaadással, szilárd elkötelezettséggel, megrendíthetetlen eltökéltséggel, töretlen lelkesedéssel és mérhetetlen alázattal.

– Ez a hozzáállás az, ami folyton előreviszi, időről időre jobb teljesítményre, vagy ha úgy tetszik, fejlődésre sarkallja az embert, még akkor is, ha ezt talán ki sem mondja, hanem egyszerűen csak teszi a dolgát, legjobb tudása szerint. Miközben talán észre sem veszi, milyen fontos szerepet tölt be abban a közösségben, amelynek a tagja, hiszen egy idő után ahogyan számára, úgy az őt körülvevők számára is természetessé és magától értetődővé válik az, amit csinál, és az is, ahogyan csinálja – hangsúlyozta Madár Anikó, hozzátéve, a felgyorsult világ valahogy leszoktatott bennünket arról, hogy megveregessük egymás vállát, és megköszönjük egymásnak azokat a dolgokat, amelyekről a lelkünk mélyén azért még tudjuk, hogy igenis meg kellene köszönnünk.

A beszédeket követően Babos Fehér Nórának, a Kormorán együttes énekesének alkalmi produkciója következett, majd átadták az odaítélt díjakat. Az év pályakezdő újságírójának járó elismerést Szarapka Szabolcs, a Pannon RTV operatőre vehette át. Szabolcs munkáját Gazsó Attila, a médiaház műszaki igazgatója méltatta. Szórványdíjban Vidács Hajnalka, napilapunk bánáti tudósítója részesült. Kolléganőnket szerkesztője, Diósi Árpád méltatta.

Ezt követően az év újságíróit jutalmazták. Írott sajtó kategóriában Tóth Tibort, a Hét Nap újságíróját, akinek munkásságát Tóth Lívia, a hetilap felelős főszerkesztője mutatta be, míg az elektronikus sajtó kategóriájában az elismerést Gusztony Andrásnak, az Újvidéki Rádió főszerkesztőjének ítélte oda a VMÚE elnöksége. Őt Ternovácz István, a rádió főszerkesztő-helyettese méltatta. Az idei életműdíjas Bodzsoni István, a Pannon RTV igazgatója lett, munkásságáról Agárdi Gábor igazgatóhelyettes szólt.

Az estet kellemes társalgás és ünneplés zárta.

Nyitókép: Ótos András felvétele