2024. június 21., péntek

Az újságírónőt kituszkolták az épületből

A helyi média képviselőivel szemben legtöbbször az önkormányzati tisztségviselők viselkednek ellenségesen

A helyi újságírók elleni diszkrimináció és támadások a közvélemény, illetve az adott önkormányzatban élő polgárok elleni támadás is egyben – mutatott rá a Szerbiai Újságírók Független Egyesülete (NUNS), elítélve Verica Marinčić, az inđijai In media portál újságírójával szemben tanúsított bánásmódot. Az újságírónő kirángatását a sajtótájékoztatóról elítélte minden újságíró-szervezet, az erőszakos fellépést tanúsítók ellen pedig eljárást követelt.

Verica Marinčić hétfőn azoknak a polgároknak a tüntetéséről tudósított, akik az ellen emelték fel hangjukat Inđija önkormányzati épülete előtt, hogy megszűnik a čortanovci vasútállomás. Amikor meglátta, hogy küldöttség érkezett az önkormányzati épülethez, ő is csatlakozott az újságírókhoz. Elmondása szerint először Nemanja Milojević, a községi elnök kabinettfőnöke akadályozta meg, hogy részt vegyen a sajtótájékoztatón, még a telefonját is elvette, hogy ne tudjon felvételeket készíteni, majd a biztonsági őr tuszkolta ki az ajtón, mondván, nem akkreditálta magát az eseményre, így nem lehet jelen. Az újságírónő küzdelméről, miközben a biztonsági őr az ajtó felé tolta-rángatta, az N1 televízió riportere készített felvételt, és arra kérte a biztonságit, ne rángassa a kolléganőjét, engedje meg, hogy részt vegyen az eseményen.

Verica Marinčić feljelentést tett a rendőrségen. A Szerbiai Újságírók Egyesületet (UNS) az illetékesek és az erőszakoskodók megbüntetését követeli. A NUNS arra mutat rá, hogy az újságírók elleni támadásokról már számos jelentést készítettek, amelyekben legtöbbször az önkormányzati tisztségviselők tanúsítanak ellenséges viselkedést az újságírókkal szemben. Erről az esetről is értesíteni fogják a nemzetközi újságíró-szervezeteket. A Független Elektronikus Médiumok Szövetsége (ANEM) ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy a hétfői esemény csupán azoknak az ellenséges viszonyulásoknak a folytatása, amelyekkel a független újságírónő a munkája során évek óta szembesül. Mint kiemelték, folyamatos fenyegetéseknek, sértegetéseknek és megfélemlítésnek van kitéve a helyi politikusok által. A Szerbiai Újságírók és Médiamunkások Szakszervezete (SIOS) követeli, hogy büntessék meg a biztonsági őrt, és azt a személyt is, aki elrendelte, hogy akadályozza meg az újságírónőt abban, hogy a munkáját végezze.