2024. július 24., szerda

Fennmaradni és lépést tartani

Huszonkét kisebbségi lap számára hagyott jóvá éves támogatást a tartományi kormány

Cikkünkhöz GALÉRIA is tartozik.

A fennmaradás, a kisebbségi nyelvű tájékoztatás folytonosságának szavatolása vezérli a tartományi kormányt minden évben, amikor jóváhagyja a nyomtatott kisebbségi sajtótermékek számára az éves támogatást – hangzott el csütörtökön Újvidéken, a tartományi kormány szalonjában, ahol átadták a kiadóházak képviselőinek a 2024. évre vonatkozó dotációról szóló szerződéseket. Dragana Milošević művelődési és tájékoztatási titkár közölte, elismeréssel tartozik a nemzeti közösségek nyelvén megjelenő lapok munkatársainak, hiszen évről évre bizonyítják szívósságukat, önfeláldozó készségüket, s mindezt annak érdekében, hogy az adott közösség megőrizze saját kultúráját, sajátosságait, nyelvét. Vajdaság éppen emiatt a sokszínűség miatt számít gyöngyszemnek, de kivételes régió egész Európában abban a tekintetben is, ahogyan ezeknek a fontos lapkiadóknak a támogatása megvalósuk, egyrészt tartományi, másrészt nemzeti tanácsi forrásokból. A finanszírozásnak ez egy egyedülálló, működőképes, példaértékű modellje – jegyezte meg.

Az idén 490 millió dinárt különített el a tartományi kormány ezeknek a lapoknak a támogatására, ismertette a titkár, s rámutatott arra, hogy a jelenlegi összetételű tartományi vezetőség elköteleződéséről tanúskodik az is, hogy a mai keret kétszer nagyobb annál, melyet az előző vezetőség határozott meg. Gratulált azoknak a médiaházaknak, amelyek az idén fontos jubileumot ünnepelnek, s valamennyi sajtóorgánumnak sok sikert kívánt az egész éves tevékenységéhez, aláhúzva, hogy jövőre még nagyobb méretű lesz a tartományi adminisztráció hozzájárulása költségeik fedezéséhez. Dragana Milošević végül kiemelte: ahogyan eddig, úgy a jövőben is számíthat a kisebbségi sajtó a tartományi kormányzat partnerségére elképzeléseinek megvalósításában.

A Magyar Szó nevében Erdődi Edvina igazgató látta el kézjegyével a szerződést (Ótos András felvétele)

A Magyar Szó nevében Erdődi Edvina igazgató látta el kézjegyével a szerződést (Ótos András felvétele)

Az idén is összesen kilenc lapkiadó nyolc nyelven megjelenő 22 kiadványa részesült tartományi támogatásban: a Magyar Szó napilap és kiadványai, a Hét Nap, a szlovák Hlas ľudu, a román nyelvű Libertatea, a ruszin Ruszke szlovo, a Hrvatska riječ, a Bunyevác Lap, a Macedón Tájékoztatási Központ és az ukrán Ridne szlovo.

Az idén 80 éves napilapunk és kiadványai részére 166,4 millió dinárt hagyott jóvá a kormány, Erdődi Edvina, Magyar Szó Lapkiadó Kft. igazgatója közölte, ebből mintegy 142 milliót a napilap kiadására költ el a vállalat, a fennmaradó részt pedig a Képes Ifjúság, Jó Pajtás és a Mézeskalács megjelentetésére. A kapott dotáció mintegy 90 százalékát egyébként a foglalkoztatottak bérének fedezésére fordítják, a többi lehetővé teszi a nyomdaipari nyersanyagok beszerzését. Létfontosságú a Magyar Szó számára ez a tartományi támogatás – értékelte az igazgató a médiának adott nyilatkozatában, hiszen enélkül megkérdőjelezhetővé válna a lap megjelenése is.

A tavalyi 48 millió dináros támogatásnak felel meg az idei vissza nem térítendő dotáció értéke is – számolt be, szintén a sajtó képviselőinek nyilatkozva László Edit, a Hét Nap Lapkiadó Kft. igazgatója. Az alapműködéshez szükséges költségek kifizetését teszi lehetővé az összeg – fejtette ki –, a nyomtatási, szerkesztőségi költségek fedezésében segít. A Hét Nap igyekszik pályázati forrásokra is szert tenni, melyek kiadói tevékenységéhez járulnak hozzá az év folyamán – fogalmazott László Edit.

Milana Arňašová Radićová, a szlovák nyelvű Hlas L‘udu igazgatója lapunknak nyilatkozva közölte, a 62,8 millió dináros támogatást az anyalap és kiadványai megjelentetésére fordítja a médiaház. Lényegében az alapvető működési költségeket fedezik belőle ennél a sajtóháznál is, mely, ahogyan a Magyar Szó, szintén nyolcvanéves jubileumot ünnepel, ennélfogva számos, az évfordulóval kapcsolatos tartalmat készít az idén. Az igazgató közölte, előnyt élvez a nemrégiben megkezdett, YouTube-on is elérhető videóprodukció továbbfejlesztése, a kialakított stúdiónak a karbantartása, előbbre vitele.

Nyitókép: Ótos András felvétele