2024. június 20., csütörtök

Van jövője a magyarságnak Vajdaságban

Székházunkban vendégül láttuk a Mézeskalács kis olvasóit

Az eseményhez kapcsolódó fotógalériát ITT tekintheti meg.

A Mézeskalács gyermeklap megjelenésének 70. évfordulója alkalmából rajzpályázatot hirdettek, Csodaszán címmel, több mint száz alkotás érkezett a lap szerkesztőségébe. Hétfőn azokat a kisdiákokat és kísérőiket láttuk vendégül, akik a legszebb rajzokat küldték be. Ezekből kiállítás nyílt, bábelőadással kedveskedtünk a gyerekeknek, a vendégek Varga Imola Kerekítő elnevezésű, énekes-mesés, közös játékkal egybekötött foglalkozásán vehettek részt.

Glavna i odgovorna urednica Marta Varju pozdravlja prisutne (Foto: Čila David)

Varjú Márta főszerkesztő köszönti a jelenlévőket (Dávid Csilla felvétele)

Az ünnepségen Varjú Márta, a Magyar Szó főszerkesztője is köszöntötte a gyermekeket és kísérőiket. – Az, hogy a gyerekek olvassák a nekik szóló újságokat, a Mézeskalácsot, később a Jó Pajtást, majd a Képes Ifjúságot, elengedhetetlen ahhoz, hogy a Magyar Szó fennmaradjon. Hetven évvel ezelőtt elődeink pontosan ezzel a céllal hozták létre a legkisebbeknek a Mézeskalácsot, amelyben a gyerekek mindig találhatnak valami érdekeset, az óvónők és tanítók pedig felhasználhatják az újságot az oktatásban – emelte ki a főszerkesztő, akinek a gyerekek megígérték, hogy továbbra is olvasni fogják a gyermeklapokat.

– A Csodaszán című rajpályázatunknak az volt a célja, hogy felébresszük a legkisebbek kreativitását. A beérkezett rajzok azt bizonyítják, hogy a gyerekek szívesen lapozgatják a Mézeskalácsot, hogy az olvasásnak és az irodalomnak van jövője, hogy a gyerekeket rá tudjuk bírni a kreativitásra és az alkotásra – mondta Török Erna, a Mézeskalács és a Jó Pajtás gyermekhetilapok szerkesztője.

Deca su dobila diplome i poklone (Foto: Čila David)

A gyerekek oklevelet és ajándékot kaptak (Dávid Csilla felvétele)

A Petőfi Sándor Általános Iskola tanítónője, Bálizs Magdolna gyerekként maga is olvasta a Mézeskalácsot, sőt gyűjtötte is az újságokat, tanítónőként pedig felhasználja őket munkája során.

– A gyerekek minden héten alig várják, hogy megkapják az újságokat, szívesen olvassák, kitöltögetik a feladványokat. Az elsőtől a harmadik osztályosokig valóban hasznos feladatok és olvasmányok vannak a Mézeskalácsban. Minden alkalommal közösen elolvassuk ezeket, beszélgetünk róluk, és sokszor házi feladatot is ebből adok fel. Fontos az is, hogy ezáltal hozzászoknak az újságolvasáshoz, és várhatóan később is szívesen lapozzák majd a nyomtatott sajtót – mondta a tanítónő.

– Amióta a lányom iskolába jár, két éve már előfizetünk a Mézeskalácsra. Előzőleg a fiamnak vettük meg az újságot, ő most nyolcadikos. Én is rendszeres olvasója voltam, amikor általános iskolába jártam. Egy nagyon értékes, sokoldalú kisújságról van szó. Remekül leköti a gyerekek figyelmét. A feladatok nagyon hasznosak, nagyszerűen fejlesztik a készségeiket. Valójában minden benne van, amire a gyerekeknek ebben a korban szükségük van – mondta Horváth Flórián szabadkai szülő.

Lutkarska predstava i zajednička igra (Foto: Čila David)

Bábelőadás és közös játék (Dávid Csilla felvétele)

A temerini Gergely Zsófia már évek óta rendszeresen olvassa a Mézeskalácsot.

– Legjobban a verseket szeretem a kisújságban, illetve a rajzokat. Egy olyan szánt rajzoltam, amit tengerimalacok húznak, és ajándékok vannak rajta. Tavaly is itt voltam, és nagyon örülök, hogy a rajzomat az idén is beválogatták a legszebbek közé – mesélte Gergely Zsófia.

Tóth Zalán is Temerinből érkezett.

– Nagyon szeretem a Mézeskalácsot, minden alkalommal alig várom, hogy megkapjuk, vannak benne kifestők, labirintusok. Jó itt lenni, a Magyar Szóban, ez azt jelenti, hogy az enyém volt az egyik legszebb rajz. Egy pingvint rajzoltam – mondta Tóth Zalán.

– Mindig elolvasom a Mézeskalácsot. Nagyon jók benne a feladványok, és a meséket is szeretem. Emlékszem az egyikre, amely egy jegesmedvéről szól, ez inkább egy ismeretterjesztő szöveg volt, az volt a kedvencem – mesélte Losoncz Vilmos.

A vendégeket üdítővel és teával várták, és az asztalokról nem hiányozhatott a finom mézeskalács sem. A gyerekek oklevelet és ajándékot vihettek haza.

Nyitókép: Dávid Csilla felvétele