2024. június 14., péntek
Folytatódhatott a Nemzeti Konzervativizmus Konferencia Brüsszelben

Magyarországon a határ az határ

Éjszaka a belga bíróság hatályon kívül helyezte a Nemzeti Konzervativizmus Konferencia (NatCon) megtartását tiltó polgármesteri határozatot, a rendezvény korlátozás nélkül folytatódhat Brüsszelben.

A huzavona és a botrányos betiltás esete ezzel a bírósági döntéssel szerencsés véget ért, nem történt ugyanis rendbontás, amelyre hivatkozva a kerület polgármestere betiltotta a konzervatív rendezvény megtartását.

Amint szerdai számunkban azt közöltük, a konferenciának otthont adó brüsszeli kerület, Saint-Josse-ten-Noode baloldali polgármestere, Emir Kir kedden délben végzést adott ki a kétnaposra tervezett rendezvény betiltására „a közbiztonság garantálása érdekében”. A polgármester az X-en közzétett üzenetében azt írta: Brüsszelben, valamint a belga főváros Etterbeek és Saint-Josse-ten-Noode nevű kerületeiben „nem látják szívesen a szélsőjobboldalt”.

A szervezők a bécsi központú jogvédő szervezet (ADF) segítségével a végzést megtámadták, az ügyben eljáró bíróság 22 órára tárgyalást írt ki, majd éjfél után meghozta a polgármesteri határozat megsemmisítéséről szóló döntését.

Ez egyébként már a harmadik helyszíne az ellenzők részéről szélsőjobboldalinak minősített konzervatív seregszemlének, ugyanis Brüsszel főváros, valamint Etterbeek polgármestere már korábban közbenjárt, hogy a Nemzeti Konzervativizmus Konferencia ne valósulhasson meg.

Alexander De Croo belga miniszterelnök a közösségi oldalán kedden este közzétett üzenetében elfogadhatatlannak és alkotmányellenesnek nevezte a kerületi polgármester intézkedését. A bécsi központú jogvédő szervezet honlapján a bíróság döntését a véleménynyilvánítás szabadsága győzelmének nevezte. Alexander De Croo a közösségi oldalán szerdán közzétett üzenetében megosztotta a bírósági döntést, és azt írta: az eljáró bíróság nem is fogalmazhatott volna egyértelműbben: a hatóságoknak minden erőfeszítést meg kell tenniük az alkotmányos gyülekezési jog védelmében.

„Alkotmányunk a polgárok szólás- és gyülekezési szabadsága mellett áll” – tette hozzá bejegyzésében a belga kormányfő.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a konferencián két alkalommal is szerephez jutott. Kedden este Mateusz Morawiecki korábbi lengyel miniszterelnökkel és Fabrice Leggerivel, az EU határvédelmi ügynöksége, a Frontex korábbi vezetőjével az európai határvédelemről, szerdán pedig az ismert konzervatív filozófussal, Yoram Hazonyval folytatott pódiumbeszélgetést.

A magyar szabályok szerint a határ illegális átlépése jogtalan cselekedet, az illegális határátlépés nem emberi jog, hanem bűnelkövetésnek számít; Magyarországon a határ az határ, aki nem jogosult a belépésre, az nem lépi át a határokat – jelentette ki a magyar miniszterelnök a Yoram Hazony filozófussal, a jeruzsálemi Herzl Intézet vezetőjével folytatott eszmecsere során. Hangsúlyozta: a határokon kívül kell várniuk mindazoknak, akiknek menekültügyi kérelmük elbírálása folyamatban van. Ez a legfontosabb kérdés, ez a vörös vonal. Ha ezt nem sikerül elérni Európa-szerte, a migráció kérdése nem oldható meg – szögezte le.

Magyarország nem akar kevert társadalmat, meg akarja védeni a határait, meg akarja őrizni a kultúráját és a hagyományait – jelentette ki.

Az egyes tagországoknak önálló módon kell dönteniük arról, hogyan kívánják megoldani a migráció kérdését. Nincs szükség közös uniós migrációs politikára, a migráció kérdésének nemzeti hatáskörbe kell tartoznia – szögezte le a kormányfő.

Közölte, a migráció kérdése civilizációs kérdés. Európa keresztény gyökerekkel rendelkező kontinens, azonban azok többsége, akik jelenleg Európába akarnak jönni, más kultúrából érkeznek, főként muzulmán háttérrel rendelkeznek. A migrációnak továbbá történelmi horizontja van, fel kell tehát tenni a kérdést, hogyan fog kinézni Magyarország a jövőben, keresztény, muzulmán vagy más kulturális hátterű lesz-e – hangoztatta.

Kijelentette: mindenkinek magának kell eldöntenie, milyen környezetben, milyen kultúrájú országot akar létrehozni. Akaratát azonban senki se erőltesse másokra. Magyarország úgy gondolja, hogy a liberálisok által vázolt kevert társadalom nem vezet jóra – mondta.

A kormányfő hozzátette: nem lehet központilag megmondani azt sem, hogy melyik ország hogyan oldja meg a társadalom elöregedésének problémáját. Magyarország szerint az elöregedésre nem válasz a migráció erőltetése. Magyarország egyebek mellett a családok erős támogatási rendszerén keresztül kíván javítani a helyzeten – közölte.

Kiemelte: a konzervatív kormányokat, köztük Magyarországot, amelyek a brüsszeli vezetés szerint nem viselkednek helyesen, megzsarolják, az Európai Bizottság, az uniós szerződések őre helyett, politikai szereplővé vált. Szavai szerint az uniós vezetés által erőltetett migráció valódi oka az, hogy a liberálisok új szavazókat akarnak gyűjteni. „Ez nem a gazdaságról, nem a demokráciáról szól. Az igazi ok az erő megszerzése a szavazatok által. Ez a realitás” – hívta fel a figyelmet.

Orbán Viktor kijelentette: Európa progresszív liberális óceánjában jelenleg Magyarország a különbözőség szigete, a megfelelő hely, ahol a konzervatívok szabadon beszélhetnek és politikai terveket szőhetnek a jövőre vonatkozóan.

„A szabadság harcosainak ismételten aktívnak kell lenniük és cselekedniük szükséges Európában” – fogalmazott a kormányfő, majd hozzátette: konzervatív civil társadalmakat kell létrehozni olyan konzervatív emberekkel, akik készek harcolni a szabadságért. Magyarország megfelelő hely ehhez – jelentette ki.

Nyitókép: MTI