2024. április 17., szerda

Balog Zoltán lemondott zsinati lelkészi elnöki tisztségéről

Balog Zoltán a pénteki zsinati értekezleten jelentette be lemondását, beszédét a reformatus.hu oldalon tette közzé az egyház.
A református püspök úgy fogalmazott, az egyházért mond le, hogy ne bánthassák tovább az ártatlanokat, hogy ne fordíthassák szembe még inkább azokat, akik a Magyar Református Egyházban összetartoznak Isten szeretetében.
Balog Zoltán elismerte, hogy súlyos politikai hibát vétett, de kegyelmi ügyben.
Kegyelmet kértem, kegyelmet akartam valakinek, és ha ezért most el kell mennem, nehogy azt higgyétek, hogy az megoldás lesz – jelentette ki.
Kijelentette: azért lép hátra, mert nem akarja, hogy ez a harc az ő személyén keresztül még többet ártson a református egyháznak.
A Magyarországi Református Egyház törvényei szerint a lemondás a következő zsinat döntésével válik hatályossá. A következő zsinati ülésig Pásztor Dániel, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke, a zsinat lelkészi alelnöke ügyvezetőként látja el az elnöki teendőket.
Balog Zoltán lemondása a lelkészi elnöki tisztségről nem érinti püspöki tisztségét a Dunamelléki Református Egyházkerület élén.
 

Nyitókép: hirado.hu