2024. április 12., péntek

Romániában meghosszabbították a Szülőföldön magyarul programhoz tartozó támogatások kifizetésének határidejét

Az OTP Bank Románia idén február 29-éig meghosszabbította a 2022-2023-as tanévre szóló Szülőföldön magyarul program részeként nyújtott támogatások kifizetésének határidejét - közölte az MTI-vel a pénzintézet.

A bank a kedvezményezettek több mint 99 százalékának már átutalta az 1260 lejes (100 ezer forint) oktatási-nevelési vagy hallgatói támogatást. A Bethlen Gábor Alapkezelő iránymutatása szerint meghosszabbított határidő azokat célozza, akik még nem nyitották meg a támogatás kifizetéséhez szükséges számlát.

„Partnereinkkel azért döntöttünk a kifizetési határidő meghosszabbítása mellett, hogy bővítsük a lehetőségeit azon kedvezményezetteknek is, akik még nem nyitották meg a támogatás átutalásához szükséges számlát az OTP Banknál. Arra bátorítok mindenkit, hogy akár az OTP Bank fiókjaiban, akár az online felületeinket használva nyissák meg a számlát, és ne hagyják elveszni az aktuális kiírásban 1260 lejre emelt támogatás összegét” - idézte Fatér Gyulát, az OTP Bank Románia vezérigazgatóját a bank közleménye.

A Szülőföldön magyarul program 2022-2023-as tanévre szóló támogatásainak kifizetése 2023. szeptember 22-én kezdődött. Ebben a kiírásban eddig több mint 139 ezer romániai kedvezményezett részesült oktatási-nevelési vagy hallgatói támogatásban. A program támogatásainak kifizetésében az OTP Bank Románia a Bethlen Gábor Alapkezelő kizárólagos pénzügyi partnere Romániában - emlékeztetett a pénzintézet.

A státustörvény alapján a 2002/2003-as tanévtől bevezetett, a magyar iskolaválasztást bátorító oktatási-nevelési támogatás összegét tavaly emelte a kormány a korábbi 22 400-ról 100 ezer forintra.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára múlt heti budapesti sajtótájékoztatóján közölte: a Szülőföldön magyarul program keretében a 2022/2023-as tanévben 221 433 külhoni gyermek és fiatal részesült a megemelt támogatásban. Idén is bruttó 100 ezer forintos támogatást biztosítanak a szülőföldjükön magyar oktatásban részt vevő bölcsődéseknek, óvodásoknak, általános és középiskolásoknak, felsőoktatási hallgatóknak.