2024. február 25., vasárnap

Huszonhat egy ellen

Orbán: Sikerült elérni, hogy a források folyósítása ne álljon meg

Ukrajnában akkor lesz béke, ha Brüsszelben változás lesz – jelentette ki a miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

Orbán Viktor sikerként értékelte a csütörtöki európai uniós csúcson folytatott tárgyalásait. Kijelentette: Magyarország továbbra sem küld fegyvert Ukrajnába, ahhoz járult hozzá, hogy a csődbe jutott ukrán állam ne omoljon össze.

Orbán Viktor az orosz–ukrán háború kapcsán kulcskérdésnek nevezte a békét, de azt mondta, „ebben nem állunk jól, merthogy Brüsszel a háború lázában ég, az európai vezetők háborús logika mentén érvelnek”.

Elmondta, eltelt a háborúban két év, az ukránoknak és a nyugatiaknak is mindenféle reményei voltak, amelyek nem teljesültek. A háború továbbra is nyitott, meghalt több százezer ember és gyakorlatilag öldöklés folyik a frontvonalon, első, második világháborús állapotok vannak.

Hozzátette: a csütörtökön Ukrajnának jóváhagyott 50 milliárd euró nem fegyverekre megy, hanem az ukrán állam működésére. Az ukrán gazdaság lényegében összeomlott, lélegeztetőgépen van, „ha az amerikaiak és az EU nem küld pénzt, be kell zárni a boltot, ami azt jelenti, nincs nyugdíj, fizetés, kórház, semmi sincsen”.

Orbán Viktor azt mondta, Magyarország azt szerette volna, ha a béke érdekében küld az EU pénzt, de ez nem volt lehetséges, mert a nyugatiak továbbra is azt gondolják, az idő az ő oldalukon van. Minél tovább tart a háború, szerintük annál inkább javulni fog Ukrajna katonai helyzete – tette hozzá.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: „én azt gondolom, hogy ennek az ellenkezője az igaz. Azt gondolom, hogy az idő az oroszok oldalán van, és minél tovább tart a háború, annál több ember hal meg, és az erőviszonyok sem fognak Ukrajna javára változni. Akkor miért folytatjuk a háborút? Ez az ukránok döntése, mert az ő országuk, és ők háborúzni akarnak – mondta, hangsúlyozva, Magyarország nem küld fegyvert az ukránoknak.

Elmondta, az a veszély fenyegette Magyarországot, hogy ha az uniós tagállamok nem tudnak megállapodni, az ukrán állam működéséhez szükséges pénzekről a huszonhat másik tagállam megállapodik, elveszik a mi pénzünket, ami nekünk jár, és azt elküldik Ukrajnába.

Orbán Viktor azért tartja sikeresnek az uniós csúcsot, illetve az azt előkészítő tárgyalásokat, mert „a nagyokkal” meg lehetett állapodni arról, hogy a pénz elvétele nem fordulhat elő, Magyarország ezért részt vállalt az ukrán állam működéséhez szükséges pénzek küldésében, de fegyvert nem küld és Magyarországra továbbra is érkezik az országnak járó pénz. A mi pénzünk nem kerül Ukrajnába – fogalmazott.

Felidézte, hogy a magyar baloldal már két éve azt mondta, fegyvert kell küldeni Ukrajnába, támogatni kell az ukrán katonai akciókat, talán még a magyarok pénzét is odaadták volna az ukránoknak. A baloldal arról akar mindig megegyezni Brüsszellel, hogy Magyarország hogyan vegyen részt a katonai akciókban, hogyan kerüljön egyre közelebb a háborús helyzethez – értékelt.

„Én arról akarok megállapodni mindig Brüsszellel, hogy ez hogyan ne történjen meg” – fogalmazott a kormányfő.

Jelezte: egy idő után azt vette észre, hogy Brüsszelben úgy beszélnek, hogy a mi háborúnk, az ukránok értünk harcolnak, ami teljes félreértés; a német sajtóban világháborús hangulat van. Nyilvánvaló, hogy az oroszok Ukrajnát sem tudják legyőzni egyelőre, hogyan tudnának szembeszállni az egész NATO-val? – mutatott rá.

Hozzátette: abszurd érvelések vannak, nehezen látják be, hogy amit elkezdtek, nem volt jó döntés, és változtatni kell.
Azt mondta, hogy egyre erősebb azoknak az országoknak a hangja az Európai Unióban, amelyek erősebb kapcsolatokat ápolnak az Egyesült Államokkal. Ebből arra következtet – folytatta –, hogy az amerikai nyomás is egyre nagyobb egyes országokban. Összekeverednek az európai és az amerikai szempontok, és gyakran az az érzése, hogy nem az európai, hanem az amerikai érdeket követik egy-egy döntésnél Brüsszelben – közölte.

Kijelentette: egy dolog biztos, akkor lesz béke, ha Brüsszelben változás lesz.

Szólt arról is, hogy decemberben kiharcolták a Magyarországnak járó pénzeket, most azt sikerült elérni, hogy a források folyósítása ne álljon meg, és ne küldjék Ukrajnának. Nagyon meglepődnék, ha ez a megállapodás nem teljesülne – fogalmazott a kormányfő.

Mint minden ilyen vitában, voltak, vannak eszközök a brüsszeliek és Magyarország kezében is. Igaz, hogy az eszközök mértéke különböző, ők 26-an vannak, és ha nincs megegyezés, akkor tudnak nekünk kárt okozni, de az sem lesz kellemes, amit mi okozunk nekik – fogalmazott. Hozzátette: ezt mindenki szeretné elkerülni, ezért keresik ilyenkor azokat a pontokat, ameddig mindenki el tud menni.

„Én elmentem a falig” – jelentette ki a kormányfő, jelezve, ha a megállapodás nem jön létre, mert Magyarország továbbra is használja a vétójogát, akkor a tagállamok megegyeznek 26-os körben, elküldik a pénzt Ukrajnának és még a magyaroknak járó pénzt is elveszik, és azt is Ukrajnának adják.
Ugyanakkor ez csak óriási konfliktusok révén történhetett volna meg, amit mindenki el akart kerülni – jegyezte meg Orbán Viktor. Végül találtak egy jó megoldást: Magyarország nem küld fegyvert Ukrajnába, megkapja a pénzét Brüsszelből, és hozzájárul Ukrajna civil fenntartásához – összegzett Orbán Viktor.

Nyitókép: MTI