2024. június 14., péntek

A boncolás a kismama panaszait igazolja

A mitrovicai kórházban a szülészorvos ellen indult eljárás

A szávaszentdemeteri (Sremska Mitrovica-i) kórházban elhunyt újszülött halálát az erőszakos szülés okozta, áll a csecsemő boncolási jegyzőkönyvében, közölte Marica Mihajlović, az elhunyt csecsemő édesanyja, aki a szülés során történtekért és gyermekének halála miatt a szülészorvosát vádolta meg. Danica Grujičić egészségügyi miniszter bejelentette, a mitrovicai kórházban belső ellenőrzést folytattak, ám végzés még nem született. A szülészorvos ellen eljárás indult.

Marica Mihajlović a Nova.rs-nek elmondta, hogy soha nem fordult volna a nyilvánossághoz, ha a gyermeke valamilyen betegséggel jött volna a világra, vagy ha valamilyen rendellenességet diagnosztizáltak volna nála. De a boncolás szerint is a baba halálát az erőszakos szülés okozta, a feje is deformálódott. Kiemelte, senkinek sem szabad hallgatnia és nem tűrheti egy nő sem az erőszakot a szülészeten. Közölte, addig nem nyugszik meg, amíg nem szolgáltatnak igazságot, a családjával ügyvédhez fordulnak.

Danica Grujičić a K1 televízió reggeli műsorában azt mondta, nem lett volna szabad megengedni, hogy az eset ekkorát robbanjon a közösségi hálón. A kórháznak először őt kellett volna értesítenie. Kiemelte, hogy a kórházban belső vizsgálatot végeztek, ám a szakmai bizottság nem hozott végzést az eset kapcsán. Kihallgattak mindenkit, aki jelen volt a szülésnél, és a jegyzőkönyvet átadták az egészségügyi felügyelőségnek. A Köztársasági Szülészeti Szakértői Bizottság is vizsgálatot rendelt el, objektív vizsgálatot kérnek. Ez a jelentés várhatóan két héten belül elkészül. A korrupcióellenes csapat is a helyszínen végez ellenőrzéseket. A kismama szülészorvosát, M. M.-et előállították és eljárás indult ellene, mondta a miniszter.

– Vannak alkalmazottak, akik megerősítették mindazt, amit a kismama mondott. A szülés során gyakoriak a szövődmények. Sajnos mindig fennáll a komplikációk lehetősége. A csehek minden olyan szülészetet bezártak, ahol évente 300-nál kevesebb szülést vezetnek le. Mitrovicán magasabb a születések száma, ami tapasztalt szakemberekre utal. Hogy pontosan mi történt, azt majd megtudjuk, amikor a vizsgálat eredményéről a szakértők nyilatkoznak – mondta Grujičić. Hozzátette, az erőszak bármilyen formája és a pácienssel szembeni tiszteletlenség megengedhetetlen. A nőkkel szemben tiszteletet kell tanúsítani és el kell fogadni azt is, ha valaki valamire nem képes, ezért senkit sem szabad sértegetni. Ha komplikációk lépnek fel, nem szégyen másik kollégától segítséget kérni. Grujičić aggodalmát fejezte ki, hogy a napok történései kihatással lesznek majd arra, hogy a fiatal orvosok ne képezzék magukat nőgyógyásznak. Mint mondta, a legjobb egyetemi hallgatók közül is csak egy választotta az elmúlt időszakban a sebészetet. Hibák és incidensek külföldön is történnek, de mint kiemelte, ezekből az esetekből le kell vonni a tanulságot és dolgozni a megelőzésen.

A kórház igazgatóbizottságának döntése értelmében a kismama választhat maga mellé valakit a családból, aki végig mellette lehet a szülés során, közölte a Moj grad SM portál. Rámutattak, hogy a kísérő is köteles betartani az összes higiéniai feltételt, amelyek magukban foglalják a 10 napnál nem régebbi laboratóriumi leleteket.