2024. június 13., csütörtök

További orosz csapatösszevonás Harkiv közelében

Oroszország újabb csapatokat von Ukrajna határához, Harkivtól 90 kilométerre – figyelmeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap a világ vezetőihez intézett videóüzenetében.

„Oroszország az egyetlen forrása az agressziónak, és folyamatosan igyekszik kiterjeszteni a háborút. Épp most védjük magunkat innen hatvan kilométerre egy újabb orosz offenzívakísérlettől. Oroszország támadóműveletekre készül és innen kilencven kilométerre újabb csapatok gyülekeznek határunknál. Aki mindezt megteszi, az nem akar békét” – jelentette ki Zelenszkij Harkiv városában felvett üzenetében. Kifejezte kétségét afelől, hogy Oroszország kész a párbeszédre a békéről. „Ukrajnának van a világon a legnagyobb tapasztalata arról, milyen megtévesztést alkalmaz Oroszország a tárgyalásokon. Oroszország megtévesztéssel fedezte a háború előkészítését is” – emlékeztetett az államfő.

Az ukrán elnök felkérte Joe Biden amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnököt, hogy vegyenek részt a június 15-én kezdődő svájci békecsúcson. Egyúttal jelezte, hogy eddig már több mint 80 ország erősítette meg részvételét az értekezleten.

Zelenszkij emlékeztette a világ vezetőit arra, hogy Harkiv városában jelenleg is több mint egymillió ember él, és Oroszország harmadik éve naponta bombázza és lövi ezt a várost, főként Sz–300-as rakétákkal, amelyek amúgy légvédelmi eszközök, Moszkva viszont földi célpontok ellen, „válogatás nélküli pusztításra” használja őket.

Zelenszkij felmutatott egy megégett könyvet a napokban orosz rakétákkal romba döntött harkivi nyomdából, és kijelentette: „ezért van szükség globális erőfeszítésekre, egy békecsúcsra olyan vezetők részvételével, akiket Oroszország nem tud megtéveszteni. Egy csúcstalálkozóra, amely megmutatja, hogy a világon ki akarja valójában befejezni a háborút, és nem csak tűzszünetet hirdetni, amelyet minden bizonnyal megsértenek az orosz rakéták és tüzérség, ahogy ez már több tucatszor megtörtént”.

TÁMADÁS A BARKÁCSÁRUHÁZ ELLEN

Szombaton orosz légitámadás ért egy harkivi barkácsáruházat, amelyben hatalmas tűz ütött ki. Vasárnapi jelentés szerint a támadásnak tizenegy halálos áldozata és számos sérültje volt. Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója a Telegram üzenetküldő alkalmazáson azt közölte, hogy két irányított bomba csapódott be a város egyik lakónegyedében található barkácsáruházba.

Ihor Terehov, Harkiv polgármestere azt mondta, hogy sok embert nem találnak. Helyi hivatalos források szerint akár 200-an is tartózkodhattak az áruházban a támadás idején.

A Reuters hírügynökség rendelkezésére álló videófelvételeken hatalmas sötét füstfelhők, valamint a tűzoltók és a mentők helyszínre tartó járművei láthatók. A tűzoltóság szerint a lángok 10 ezer négyzetméteren pusztítottak, ám a tüzet azóta sikerült megfékezni.

Közvetlenül a csapás után Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb kérést intézett az 1,3 millió lakosú város légvédelmének a megerősítésére. Harkiv, a második legnagyobb ukrán város 30 kilométerre fekszik az orosz határtól. Az ukrán elnök „az orosz őrület újabb megnyilvánulásának” nevezte a barkácsáruház ellen intézett támadást.

„Ha megfelelő, korszerűbb légvédelmi rendszerekkel és repülőgépekkel rendelkeznénk, az orosz légierő természetesen már régen összeomlott volna, akárcsak a fekete-tengeri flottájuk” – tette hozzá, megjegyezve, hogy „az orosz repülőgépek lelövése a valódi békefenntartó intézkedés”.

VIZSGÁLAT A VISSZAVONULÁS MIATT

Az Ukrán Állami Nyomozó Iroda vizsgálatot indított az ukrán hadsereg rendezetlen visszavonulása miatt a Harkiv térségében indított orosz offenzíva során – jelentette az Ukrainszka Pravda ukrán hírportál szombaton a hivatalos bírósági regiszter alapján.

A hivatalos dokumentumok szerint a parancsnokok szemére vetik, hogy az ukrán–orosz határ védelmét nem az előírások szerint szervezték meg. A május 10-én kezdődött orosz támadás után az ukrán hadseregnek előretolt állásokat és több falut is ki kellett ürítenie.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mindazonáltal pénteken azt mondta, hogy az ukrán hadseregnek sikerült az ellenőrzést visszaszereznie.

Az orosz védelmi tárca vasárnapi közlése szerint az orosz erők előretörtek az északkelet-ukrajnai Harkiv megyében, és sikerrel visszaverték az ukrán hadsereg két ellentámadását.

 

 

 

Nyitókép: Tűzoltók küzdenek a lángokkal a barkácsáruházban (Fotó: Beta/AP)