2024. június 22., szombat

Megkétszereződött a menedékszálláson élők száma Németországban egy év alatt

Németországban megkétszereződött tavalyhoz képest a szociális intézményekben, menedékhelyeken élő hajléktalanok száma – közölte szerdán a Német Statisztikai Hivatal (Destatis).

A Destatis idei januári összesítése alapján a 2022 januárjában regisztrált 178 ezerről idén januárra 372 ezerre nőtt az átmeneti menedékhelyeken, befogadóközpontokban élő, hajléktalanként nyilvántartottak száma.

Fotó: Srdjan Suki/EPA

Fotó: Srdjan Suki/EPA

A statisztikai hivatal közlése alapján az országban élő hajléktalanok száma az orosz-ukrán háború 2022. februári kitörése után indult drasztikus emelkedésnek. Mintegy 130 ezer ukrán menekültet szállásoltak el, így ők a regisztrált hajléktalanok egyharmadát teszik ki – mutat rá a hivatal.

Ez a második év, hogy a Destatis összesíti a hajléktalanok számát az intézmények jelentése alapján, és az idén már pontosabb volt az adatközlés, mint tavaly. A pontosabb adatközlést az önkormányzatok is segítik.

A német állampolgárságú hajléktalanok száma egy év alatt 55.035-ről 60.185-re nőtt, arányuk 16 százalék a teljes mennyiségen belül.

A hajléktalanok átlagéletkora 31 év, egyharmaduk 25 év alatti, 5 százalékuk 65 évnél idősebb.

Nyitókép: Fotó: Srdjan Suki/EPA