2024. július 20., szombat

Huszonnégyből egy

Elmarasztalta Szerbiát az Európa Tanács korrupcióellenes jelentése

Szerbia a 24 ajánlásból csupán egyet teljesített az utolsó, a korrupció megelőzését célzó, végrehajtó tisztségeket betöltő személyek és jogalkalmazó szervek munkájára vonatkozó jelentés alapján, melyet az Európa Tanács Korrupció Elleni Államok Csoportja (Group of States against Corruption – GRECO) tett tegnap közzé.

A maradék 23 ajánlásból 10-et részben teljesített, 13-at egyáltalán nem – áll a GRECO ötödik jelentésében. Csak a 22. ajánlás teljesült kielégítő módon, állapították meg, amely az ajándékok nyilvántartásáért és felbecsüléséért felelős szerv létrehozására vonatkozott, valamint arra, hogy a rendőrségi tisztségviselők és alkalmazottak esetében csökkenjen a megtartható ajándékok értéke.

A GRECO arra a következtetésre jutott, hogy a legfelső végrehajtó szervek esetében bizonyos előrelépés történt a korrupció elleni harc testületei közötti együttműködésben a magas rangú tisztségviselők vagyonának, bevételének ellenőrzésében. Nem teljesültek viszont azok az ajánlások, amelyek a miniszterek, a kabinetvezetők és tanácsadók integritásának ellenőrzésére, valamint az integritási terv megfogalmazására és a magatartási kódex elfogadására vonatkoznak. A kormányfő és a miniszterek kabinetvezetőiről szóló információk és a tanácsadókat illető adatok és hatásköreik sem állnak a nyilvánosság rendelkezésére – állapította meg a jelentés.

Megjegyezte továbbá, hogy a 2023 és 2028 közötti időszakra vonatkozó, még el nem fogadott Nemzeti Korrupcióellenes Stratégia tervezete nem foglalkozik a korrupció megelőzésének kérdésével a legmagasabb végrehajtó tisztségeket betöltő személyeket illetően. Azok az ajánlások sem teljesültek, amelyek a tisztségviselők és a lobbizók közötti kapcsolatokra, az ad hoc érdekkonfliktusok felfedezésére és a tisztségviselők kinevezése utáni korlátozások meghatározására vonatkoznak.

A GRECO értékelése szerint a korrupció elleni harcért felelős intézményeknek nem szavatolt az állam megfelelő emberi erőforrásokat, nem történtek lépések a legmagasabb rangú tisztségviselők immunitásának megszüntetése érdekében korrupciós ügy esetében, az ügyészség hatáskörének kiterjesztése sem valósult meg ezekre a személyekre vonatkozóan, beleértve az államfőt is.

A jelentés megállapítja, hogy Szerbia nem fogadott el stratégiai dokumentumot a rendőrségben fellépő korrupció megelőzésére. Még mindig nincs rendszeres ellenőrzés a rendőrségi tisztségviselők integritása terén, nem ellenőrzik mellékfoglalkozásaikat, nem rögzítik a túlkapásokat sem. Szerbiának a következő 18 hónapban további előrelépést kell elérnie – fogalmazott a GRECO dokumentuma.