2024. július 20., szombat

A szociális juttatások fontosak

Belgrád idei költségvetését még csak most fogadták el

Belgrád város képviselő-testülete tegnap elfogadta a 2024. évre vonatkozó költségvetést. Erre azért csak most került sor, mert november óta a várost ideiglenes testület vezeti a december 17-i, előrehozott választások, majd a június 2-án megismételt önkormányzati választások miatt. Az új összetételű képviselő-testület tegnapi ülésén elhangzott, hogy az idén 190,6 milliárd dináros bevételre számíthat a város, ennek egy részét a községek között osztják szét. A városi költségvetést úgy állították össze, hogy fókuszában a szociális támogatások álljanak. Egy újabb kategóriát vezetnek be az ingyenes tankönyvek, az ingyenes óvoda és más juttatások mellett.

Noha az éves költségvetést még csak most fogadták el, már bejelentették, szeptemberben átütemezésre lehet számítani, többek között a városi tömegközlekedési vállalatnak szánt 1,8 milliárd dináros támogatás miatt. Ezzel ez a közvállalat 3 milliárd dináros támogatást kap az idén.

A városi költségvetés ismertetésekor, az N1 televízió jelentése szerint, szó esett arról, hogy a városigazgatás működése, a város működése és szervezési egységei alkotják a büdzsé kiadásait, illetve gyermektámogatást is osztanak majd. A város minden gyermek után 20 ezer dinár támogatást fizet.

Katarina Čubrić, pénzügyekkel megbízott városi titkár rámutatott arra, miután az ideiglenes vezetés miatt a város működését pénzügyi korlátozások nehezítették, már szeptemberben szükség lesz az eszközök átütemezésére, azt követően, hogy sikerül mindent átfogó analízist elvégezni a bevételekről és kiadásokról az év végig.

Az elfogadott költségvetés 173,3 milliárd dinárról szól, ami 18 milliárd dinárral kevesebb a 2023. évi büdzsénél. Tartalmaz minden olyan nagyberuházást is, amelynek megvalósítását a következő két évben tervezik.

A város területén tervezett útkarbantartó munkálatok, parképítés, illetve a vízvezeték, valamint a metró építési munkálatai mellett – csak erre az évre – a belgrádi városháza, illetve a köztársasági képviselőház közelében levő Nikola Pašić tér átalakítására 630 millió dinárt, a Resava utcában az új Belgrádi Városi Múzeum építésére pedig 76,9 millió dinárt szánnak. Az új központi autóbusz-állomás építésére 222 millió dinárt, Zimony központi utcáinak felújítására pedig 200 milliót különítettek el.

A szociális juttatásokra csaknem 7 milliárdot fordítanak, az oktatásra pedig 37,5 milliárdot. A sportra, kultúrára és vallásra 8 milliárdos költségvetést irányoztak elő, a környezetvédelemre viszont 4,7 milliárdot.

Az ellenzéki képviselők bírálták a költségvetési tervet. A Kreni-promeni képviselői nem is vettek részt az ülésen, ugyanis szerintük a jelenlegi képviselő-testület összetétele nem tükrözi a főváros akaratát.

Az ülésen nem volt jelen Aleksandar Šapić polgármester sem.

Nyitókép: A város minden gyermek után 20 ezer dináros támogatást fizet (Fotó: FoNet)