2024. június 21., péntek

Gabon kiáll Szerbia mellett

Az el nem kötelezettek mozgalma óta tartó baráti kapcsolatokat mélyíti el a két állam

A srebrenicai történésekkel foglalkozó ENSZ-határozat képezte tegnap az afrikai Gabon miniszterelnöke belgrádi látogatásának egyik kulcsfontosságú témáját is. Raymond Ndong Sima Miloš Vučević szerb kormányfővel találkozott, aki a megbeszélést követően közölte: arról biztosította a gaboni vezető, hogy országa nem támogatja majd a nemzetközi szervezet közgyűlési voksolása során ennek a határozatnak a meghozását. A két ország egyébként a sport és a védelem terén történő együttműködésről írt alá tegnap szándéknyilatkozatokat, majd a közösen megtartott sajtótájékoztatón elhangzott az említett információ is, Vučević pedig köszönetét fejezte ki az afrikai ország támogatásáért.

– Természetesen részletesen ismertettük az ország álláspontját a srebrenicai rezolúció javaslatával kapcsolatban. Szerbia nem akarja lebecsülni a srebrenicai bűntettek jelentőségét, nem vitatja azoknak a személyeknek a bűnösségét, akik részt vettek a háborús bűnök végrehajtásában. A határozatot azonban a bosznia-hercegovinai belső előírásokkal ellentétes módon fogalmazták meg, és terjesztették elő, ami csak tovább mélyíti majd az ott élő nemzetek közötti feszültséget – mutatott rá a szerb kormány vezetője.

A határozat javaslatával kapcsolatban a gaboni miniszterelnök újságírói kérdésre válaszolva elmondta: semmi újjal sem szolgálhat, Gabon stabilan kiáll a korábban megfogalmazott állásfoglalásai mellett, ahogyan a Szerbiával kialakított baráti kapcsolatok megőrzése mellett is. Ezeket a pozíciókat kívánják a jövőben is őrizni, biztosnak vélni, értékelte Ndong Sima.

Vučević emlékeztetett, hogy az egyenlítői ország tiszteletben tartja Szerbia területi integritását és szuverenitását is, azok között az országok között van, amelyek visszavonták a Koszovó függetlenségének elismeréséről meghozott korábbi döntésüket. Rendkívül jelentős mindez, értékelte Vučević, Gabonnal még az el nem kötelezettek mozgalma óta jók a kapcsolatok, s ezeket a kapcsolatokat mélyítik el az országok a jelenben.

A gaboni delegáció számára ünnepélyes fogadást szervezett a szerb államvezetőség a megbeszéléseket megelőzően a Szerbia Palota előtt.

Nyitókép: Beta