2024. április 17., szerda

Két blokkban egymás ellen

Becslések szerint legjobb esetben április 28-án tartják meg a megismételt választásokat Belgrádban

Miután vasárnap sem alakult meg a belgrádi városi képviselő-testület, a fővárosban újra kiírják az önkormányzati választásokat. A választások megismétlésére a jogszabályok szerint 30 nap áll rendelkezésre, és az óra tegnap óta ketyeg. A határidők és törvényelőírások értelmében így a megismételt választásokra leghamarabb április 21-én kerülhet sor, legkésőbb pedig május 26-án.

Mivel az önkormányzati választásokat a köztársasági képviselőház írja ki, ahhoz, hogy április 21-én sort lehessen keríteni a megismételt választásokra, szerdáig be kellene fejezni a köztársasági képviselőház február elején megkezdett alakuló ülését, vagyis a parlamenti képviselőknek meg kell(ene) választaniuk a parlament elnökét, hogy kiírja a választásokat. Erre a jelen állás szerint nem fog sor kerülni. Ha a parlament alakuló ülése a jövő héten befejeződne, a legkorábbi időpont, amikor Belgrád polgárai újra szavazhatnak, április 28-a, alig néhány nappal a május 1-jei ünnepek és a pravoszláv húsvét előtt.

Aleksandar Šapić, Belgrád ideiglenes városvezetésének elnöke tegnapi televíziós vendégszereplése során jelezte is, hogy a legkorábbi reális időpont április 28., sőt megállapította, szerinte az lenne a legjobb, ha a megismételt voksolásra minél hamarabb sor kerülne.

Šapić reményét fejezte ki, hogy ő marad a Szerb Haladó Párt polgármesterjelöltje, azzal, hogy Aleksandar Vučić államfő, az SZHP tagja lesz ezúttal is a listájuk névadója, hiszen mint mondta, nem mondanak le a legnagyobb politikai autoritással rendelkező tagjukról, aki ugyan nem fog részt venni a kampányban napi szinten, de ha kell, számíthatnak támogatására. Ezt maga Vučić is bejelentette a hétvégén.

Šapić mellett Toma Fila, a Szerbiai Szocialista Párt tagja, eddigi polgármesterjelölt is arról számolt be tegnap, hogy a megismételt választásokon várhatóan egy blokkot alkotnak majd. Šapić kiemelte, egy nemzeti, államalkotó frontot, mozgalmat szeretnének képviselni. Ez ugyan nem képviseli az SZHP érdekeit, mégis úgy ítélték meg, szükséges a társadalom destabilizációjának megfékezése érdekében.

Toma Fila arra is felhívta a figyelmet, hogy az ellenzék várhatóan összefog. Azok is, akik Európa-pártiak és azok is, akik nem, hogy valamiféle népszavazást tartsanak arról, ki támogatja Vučić politikáját, és ki nem. Szerinte az ilyen fellépés piszkos kampányt eredményez majd.

Fila elmondta, az SZSZP városi szinten társul az SZHP frontjához, de hogy az milyen formát kap, csak ezután derül ki.

Aleksandar Vučić a hétvégi felszólalásában azt mondta, Dejan Bodiroga, egykori kosárlabdázó lehet majd az ellenzék polgármesterjelöltje. Šapić ezt kétségbe vonta. Mint mondta, jól ismeri a volt sportoló nézeteit, így meglepődne, ha ez megvalósulna.

Marinika Tepić, a Szabadság és Igazságosság Párt alelnöke is cáfolta ezt a hírt. A Nova televízión való vendégszereplése során azt mondta, Bodiroga neve nem merült fel lehetséges polgármesterjelöltként. Szerinte Vučić ezzel is az ODIHR december 17-ei választásokkal kapcsolatos ajánlásairól szeretné elvonni a figyelmet. Eddig Vladimir Obradović volt a polgármesterjelöltjük. Hogy ő marad-e, ez kiderül, hiszen, ha szélesebb frontban vesznek részt a megismételt választásokon, és újabb pártok csatlakoznak hozzájuk, újra vitát kell nyitni a városi képviselőkről, a választási lista összeállításáról és a polgármesterjelöltről is.

Nyitókép: Ahhoz, hogy a fővárosban újra kiírják az önkormányzati választásokat, előbb meg kell(ene) választani a köztársasági parlament elnökét