2024. április 17., szerda

Belgrádban nő a politikai feszültség

Az SZHP és az SZSZP vasárnap közli majd, hogy megalakul a képviselő-testület, vagy választásokra kerül sor

A belgrádi városi képviselő-testület alakuló ülését újra elnapolták, ezúttal vasárnapra, ugyanis tegnap, azaz pénteken nem volt meg az ülés megtartásához szükséges kvórum. Hogy erre sorra kerül, ezt Aleksandar Šapić, az ideiglenes városvezetés elnöke, a Szerb Haladó Párt polgármesterjelöltje tegnap jelezte is. Az ülést megelőző sajtótájékoztatóján azt mondta, Toma Fila elnöklő, a Szerbiai Szocialista Párt tagja el fogja halasztani az ülést, március 3-ára tűzi ki azt, addigra ugyanis a jelenlegi városvezetés megfogalmazza végleges álláspontját a városvezetés megalakításáról és erről tájékoztatni is fogják a nyilvánosságot.

A belgrádi városi képviselő-testület alakuló ülését immáron második alkalommal napolták el. Az első ülést február 19-én tartották volna meg, ám a hatalmi pártok szándékosan nem jelentek meg az ülésen, mondva, hogy bár megvan a többségük, szeretnék megerősíteni legitimitásukat a városi képviselő-testületben.

A december 17-én megtartott belgrádi önkormányzati választásokon az SZHP és az SZSZP együttesen 54 mandátumot szerzett meg a 110 fős városi képviselő-testületben. Ez nem elég ahhoz, hogy önállóan megalakítsák a városvezetést, így mint hangsúlyozták, arra számítottak, hogy sikerül majd megállapodni a Mi – glas naroda (Mi – a nép hangja) lista képviselőivel, akik 6 mandátummal rendelkeztek. A Mi mozgalom azonban időközben háromfelé szakadt.

Aleksandar Šapić tegnapi sajtótájékoztatóján rámutatott, február 19-én a legitimitásukat Branimir Nestorovićtyal, a Mi – a nép hangja mozgalom köztársasági listavezetőjével kívánták megerősíteni, ám a mozgalom széthullása a megítélésüket is megváltoztatta.

– A döntéshozók nálunk is abba a helyzetbe kerültek, hogy újragondolják, valóban Nestorović az egyedüli legitim tárgyalópartner, hiszen ők saját maguk között is kételkedni kezdtek ebben. Hallhatták, hogy Ana Brnabić kormányfő a mai többség megalakítását szorgalmazta, ami már megvan, mindenekelőtt (Aleksandar) Jerkovićtyal és még egy társával a mozgalmából. Azt gondolom, ha már eddig kitartottunk amellett, hogy Nestorović az egyedüli legitim tárgyalópartner, akkor tartsunk ki az állásfoglalásunk mellett – mondta Šapić a képviselő-testületi ülést megelőzően.

Amíg a belgrádi városi képviselő-testület ülése zajlott, addig Aleksandar Vučić államfő a kormányalakításról a Mi – a nép hangja képviselőivel (vagyis csupán az egyik részével), azaz Aleksandar Pavićtyal tárgyalt, aki Branimir Nestorovićtyal a hét elején kilépett a mozgalomból. Míg a másik oldal képviseletében, akik ellenvéleményre kerültek Nestorovićtyal és Pavićtyal, Dragan Stojanović a médiának azt nyilatkozta, ők nem kaptak meghívót a köztársasági elnöktől a kormány-konzultációra. Pavić a megbeszélést követően az újságíróknak elmondta, hogy Nestorović nem volt vele, ugyanis ő a belgrádi képviselő-testület alakuló ülésén vett részt. Elmondta, a megbeszélésen tájékoztatta az államfőt, hogy ők a hatalommal szemben ellenzékként, de az állam érdekeinek megfelelően kívánnak politizálni. Branimir Nestorović is rámutatott, önkormányzati szinten sem fog változni a véleményük, vasárnap sem: elvszerűen nem kívánnak részt venni a városi hatalomban.

A tegnapi alakuló ülés elején az ellenzék, a Szerbia az erőszak ellen és a Nada koalíció képviselői transzparansekkel vonultak fel az ülésteremben. A transzparenseken arra igyekeztek rámutatni, hogy a hatalmi pártok elcsalták az önkormányzati választásokat.

Vladimir Obradović, a Szerbia az erőszak ellen polgármesterjelöltje az ülést követő tegnapi sajtótájékoztatón arra mutatott rá, hogy az SZHP-nek és az SZSZP-nek el kell fogadnia azt, hogy vesztett, el kell ismerniük, hogy nincs meg a szükséges többségük, és ki kell írni újra az önkormányzati választásokat a fővárosban is. A képviselő-testület alakuló ülésének folyamatos halasztása megalázó a képviselőkre és Belgrád polgáraira nézve. Obradović hangsúlyozta, ezzel is bizonyították, hogy a döntéseket máshol hozzák, nem a képviselő-testületben.

Ha vasárnap nem alakul meg a városi képviselő-testület, a törvényes határidők lejárta miatt meg kell ismételni a választásokat.