2024. március 4., hétfő

Támogatás kisebbségi nyelvi és kulturális különlegességek ápolására

A nemzeti kisebbségi alap 30 millió dinárt folyósít 72 kisebbségi intézménynek és szervezetnek

Az emberi és kisebbségi jogi, társadalmi dialógussal megbízott minisztérium összesen 72 nemzeti kisebbségi intézménnyel és szervezettel írt alá megállapodást tegnap Belgrádban, köztük négy kiemelt jelentőségű magyar intézménnyel is: a Topolya Község Múzeumával, az adai Szarvas Gábor Könyvtárral, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézettel, illetve a Szekeres László Alapítvánnyal is. A tárca ebben az évben a nemzeti identitás megőrzése terén igen fontos kulturális projektumokra és programokra nyújtott anyagi támogatást.

A megállapodások aláírása alkalmából ma Belgrádban Tomislav Žigmanov, az emberi és kisebbségi jogi, társadalmi párbeszéddel megbízott miniszter kiemelte, hogy a párbeszéd fejlesztéséhez, az ország területén élő különböző közösségek egymás közti megértéséhez nagymértékben hozzájárul a nemzeti kisebbségek kulturális tevékenységeinek, a többnyelvűségnek és a multikulturalizmusnak a projekttámogatása. Éppen ezért a kormány Nemzeti Kisebbségi Tanácsa úgy döntött, hogy a nemzeti kisebbségeknek szánt pénzügyi alapot, a mintegy 30 millió dinárt ebben az évben kulturális programokra és projektumokra fordítják. A beérkezett 225 pályázatból ezúttal 72-et támogat a minisztérium.

Mint megtudtuk, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet minden évben pályázik, ezúttal 700 ezer dinárt hagytak jóvá számukra, mégpedig a magyar kisebbség nyelvi és kulturális különlegességeinek ápolását célzó, már több éve tartó programukra, amelyet a VMMI munkájának interneten keresztüli, illetve a Vajdasági Magyar Értéktár népszerűsítésével igyekszik elérni.

Somogyi Tündétől, a Szekeres László Alapítvány ügyvezetőjétől megtudtuk, hogy bár pályáztak, a projektumot az alapítvány keretében működő Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ valósította meg szeptemberben, ugyanis a Petőfi – 200 rendezvénysorozat keretében kétnapos konferenciát tartottak, mégpedig a Petőfi – 200 nemzetközi tájtörténeti-néprajzi konferenciát.

– Először pályáztunk és 600 ezer dinár támogatást kaptunk, ami hatalmas segítség, mivel a Petőfi-rendezvénysorozat szerves része volt ez a konferencia. Örülünk annak, hogy sikerült megnyernünk ezt a pályázatot, még idejében megérkezett a támogatás – mondta lapunknak Somogyi Tünde.

Radaković Marina Topolya Község Múzeumának megbízott igazgatója elmondta, hogy ők a minisztériumtól kapott pénzből egy irodalmi jellegű projektet tudnak megvalósítani, ami összefügg a kisebbségi nyelvhasználattal.

– A mi községünkben több hivatalos nyelv van használatban, a szerb, a magyar, a szlovák és a ruszin. Ennek apropóján Juhász Erzsébet A régi ház című novelláját dolgozzuk fel. Lefordítjuk szerb, szlovák és ruszin nyelvre is, hogy az iskolai oktatás keretében megismerhessék ezt a gyönyörű novellát azok a gyermekek, akik szlovákul, ruszinul és szerbül tanulnak – emelte ki az igazgató.

Maksó Éva, az adai Szarvas Gábor Könyvtár igazgatónője rámutatott, hogy Adán már 53 éve szervezik meg a Szarvas Gábor Napokat. Ezúttal éppen ennek az eseménynek, illetve a kísérő rendezvényeinek megszervezésére kaptak pénzt a minisztériumtól.

– Nagy segítség ez a könyvtárnak és az egyesületnek is, mivel mi nagyon szorosan együttműködünk a Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesülettel. Ezek a rendezvényeink a nyelvművelő versenyeket ölelik fel, különböző kategóriában: alsós, negyedikes, hetedikes és középiskolás korosztályban. Beszédművészeti versenyünk is van. Másrészt konferencia is kapcsolódik ehhez a rendezvényhez. Az idén pontosan ennek a segítségnek köszönhetően sikerült ezt egy kicsit gazdagabbá tenni, és a pedagógusok számára egy akkreditált képzéssel bővíteni a rendezvényünket. A kísérő rendezvényeinek nagyon szépre sikeredtek, hiszen a gyerekek és a felnőttek számára is volt előadás, koncert, ahogy – mondta Maksó Éva, utalva arra, hogy jó helyre kerül a támogatás.

Nyitókép: Miklós Hajnalka felvétele