2024. július 16., kedd

Megtorpant párbeszéd

Vučić és Lajčák a dialógus újjáélesztéséről tárgyalt, a szerb külügy diplomáciai lobbit tervez

Nyílt és korrekt hangvételű beszélgetést folytatott az Európai Unió Belgrád és Pristina közötti párbeszédért felelős különleges képviselőjével – értékelte a szerda esti találkozót Aleksandar Vučić szerb államfő, aki az Elnökségben Miroslav Lajčákot látta vendégül. Mint mondta, a koszovói helyzetről, a szerb lakosság szinte lehetetlen életfeltételeiről, beszélgettek. Ez utóbbiakat a pristinai hatóságok állandó nyomása és önkénye okozza az államelnök beszámolója szerint. Mint közölte, megismételte, hogy a Belgrád és Pristina közötti konstruktív párbeszédhez való visszatérés és a kapcsolatok normalizálása elsősorban a brüsszeli megállapodás végrehajtásában, vagyis a szerb községek közösségének sürgős megalakításában rejlik. Vučić a buducnostsrbijeav Instagram-fiókjában közzétett bejegyzésében számolt be a tárgyalások eredményeiről, következtetéseiről. Szerbia elnöke kiemelte, hogy az EU, mint a folyamat közvetítője, komoly és felelősségteljes partnerre számíthat Szerbiában. Ez így volt eddig is, s így marad a jövőben is. A koszovói polgárok számára továbbra is kompromisszumok nélküli támogatást és védelmet nyújt az állam szülőföldjük és jövőjük megőrzésében – emelte ki Vučić.

Lajčák bejelentette, hogy Aleksandar Vučić szerb elnökkel beszélt a párbeszéd jelenlegi állásáról, és kijelentette, hogy megegyeztek a következő időszak szükséges lépéseiről. Az X közösségi oldalon közzétett üzenetében maga Miroslav Lajčák is hangsúlyozta, hogy valóban nyílt beszélgetést folytatott Vučićtyal Belgrádban. „Belgrádban őszinte és nyílt megbeszélést folytattam Aleksandar Vučić szerb elnökkel a párbeszéd jelenlegi állásáról. Megállapodtunk a következő időszak elengedhetetlen lépéseiről – írta az említett bejegyzésében a közvetítő.

ÉRTÉKEK HELYETT GEOPOLITIKA

Lajčák tegnapelőtt esti belgrádi megbeszéléseit kommentálta tegnap a közszolgálati televíziónak adott nyilatkozatában Marko Đurić külügyminiszter. Azt nyilatkozta az RTS-nek, hogy sok olyan ország, amely befolyását fel tudná használnia Kurti nacionalista „dühöngésének” megakadályozására, egyáltalán nem teszi, nem veti latba tekintélyét, vagy nem érdekli ezeket az államokat a koszovói kormányfő magatartása és az általa foganatosított intézkedések. Ezek az országok – húzta alá – bizonyos esetekben geopolitikai célokkal helyettesítik az általuk meghirdetett prioritásokat. Bejelentette, hogy a következő hónapokban Szerbia intenzív diplomáciai kampányt folytat az európai fővárosokban, hogy minél több embert megnyerjen, odaállítson saját állásfoglalása mellé. Marko Đurić a Híradónak nyilatkozva arra is kitért az uniós különmegbízott látogatásának másnapján, hogy – megítélése szerint – Belgrád és Pristina párbeszéde jelenleg „kómában van”.

– Ennek az állapotnak a beálltához semmi köze nincs Miroslav Lajčáknak, aki megfelelően végzi a rábízott munkát. A helyzeten azok az országok változtathatnak, amelyek fel tudnák használni tekintélyüket és befolyásukat annak érdekében, hogy megakadályozzák Kurti nacionalista tombolását. Teljes érdektelenséget mutatnak, bizonyos esetekben pedig ennél is sokkal rosszabb történik. A korábban meghirdetett prioritásokat, a demokratikus és soknemzetiségű társadalom létrehozását Koszovóban más, éppen aktuálisnak számító geopolitikai célok váltják fel – mutatott rá a beszélgetés során Đurić, és hozzátette: éppen ezért most tisztában kell lenni a helyzet súlyosságával.

A KOSZOVÓI SZERBEKEN MÚLIK

– Számunkra kulcsfontosságú prioritás, hogy támogassuk a szerb nép megmaradását Koszovóban. A koszovói szerbségnek türelmesnek és bölcsnek kell lennie, tudnia kell, hogy most a kitartásukon múlik, hogy megmaradnak-e, túlélik-e a kialakult helyzetet. Szerbia pedig mindent meg fog tenni ennek érdekében. Mindent el kell követni azért, hogy odairányuljon elegendő pénz és minden más is, de az állami és a nemzeti érdekeink megőrzése mégis a leginkább attól függ, hogy kitartanak-e a koszovói szerbek, ott maradnak-e a szülőföldjükön vagy sem. Az igazi hősök ők maguk ebben a történetben – magyarázta Marko Đurić.

Egy nappal korábban újabb szerb nemzetiségű személyt tartóztatott le Koszovóban a pristinai rendőrség, annak ellenére – mutatott rá a külügyi tárcavezető –, hogy ez ellen szóló írásos garanciákat adott ki már az Európai Unió és az Egyesült Államok is. Đurić nyilvános és egyértelmű reakciót remél az EU-tól és az Egyesült Államoktól, mert a további letartóztatások provokációt válthatnak ki ezen hatalmak esetében is, az pedig biztos, hogy semmiképpen sem járulna hozzá a stabilitáshoz a helyszínen.

 

@k = INTENZÍV LOBBIZÁS EURÓPÁBAN

Bejelentette, hogy a következő hónapokban Szerbia intenzív diplomáciai kampányt folytat az európai fővárosokban, hogy minél több tisztségviselőt megnyerjen az új Európai Parlament megalakulása fényében. Véleménye szerint ugyan lassan, de politikai értelemben megváltoznak a dolgok Európában. Közölte, hogy ma Ausztriában számos külügyminiszterrel találkozik, részt vesz egy fórumon, amelyen a régió több államának miniszterei is jelen lesznek. Találkozik Josep Borell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselővel is, hétfőn pedig felszólal az Európai Unió Miniszterek Tanácsának külügyminiszteri szintű ülésén. Ezt rendkívüli lehetőségnek nevezte Szerbia számára, amely, mint ismeretes, nem tagja az EU-nak, de most az állam képviselője mégis egy asztalhoz ülhet az uniós vezetőkkel, és kifejezheti aggodalmát a régió jövőjével kapcsolatos elképzeléseit is – fejtette ki a külügyminiszter.

Nyitókép: Beta