2024. július 21., vasárnap

A tudás jutalma

Önkormányzati támogatás Kurnyák Zsófia tehetséges kishegyesi tanulónak

A kishegyesi önkormányzat célul tűzte ki a tehetségek támogatását. Épp ezért anyagi jutalomban részesítették Kurnyák Zsófia hetedikes tanulót, aki első helyezést ért el köztársasági szintű magyar nyelvi versenyen. A fiatal tehetséget és felkészítő tanárát, Kovács Hannát Sándor István alpolgármester és Kovács Károly, a községi tanács tagja fogadták.

Kurnyák Zsófia egyedüliként jutott ki a köztársasági versenyre Kishegyes községből. Először megnyerte a községi versenyt magyar nyelvből, majd a körzetit, s így jutott ki köztársaságira, amelyet Szabadkán tartottak.

– A tanárnőm adott teszteket a múlt évekből, s azok kitöltésével készültem a versenyre. Különösebben nem kellett hozzátanulnom, elég volt, amit tudok. A köztársasági versenyen a hetedikes kategóriában huszonpáran indultunk, a teszt pedig nem volt különösebben nehéz, úgy ment, ahogy szokott. Nagyon örülök a sikerélménynek, hogy első lettem, és annak is, hogy kaptam hozzá díjat és dicséretet. Boldog vagyok – mondta el Zsófia, aki azt is elárulta, hogy nemcsak magyar nyelvi versenyre jár, hanem matekversenyekre is.

Az önkormányzat az előző négy évben, különböző forrásokból, megháromszorozta az oktatási intézmények infrastruktúra-fejlesztésére szánt összeget – mondta el lapunknak Sándor István.

– Energiahatékonyság és kényelem szempontjából ezek a fejlesztések elengedhetetlenek voltak, viszont az is fontos, hogy a tehetséges diákokat támogassuk. Az elmúlt évben hoztunk egy határozatot, hogy egyszeri támogatási összeggel fogjuk jutalmazni mindazokat, akik köztársasági szintű versenyen első, második vagy harmadik helyezést érnek el. Ez a gyakorlat már működik, és a jövőben is folytatni fogjuk. Örömünkre szolgál, hogy most egy első helyezettet fogadhattunk Kurnyák Zsófia személyében, aki magyar nyelvből érte el ezt az első helyezést. Az összeget, amit jóváhagytunk számára, a közeljövőben kiutaljuk. Amint Zsófia felkészítő tanárától hallottuk, sok gyerekben adott a tehetség, viszont hiányzik a bátorság ahhoz, hogy elmenjenek egy-egy versenyre. Bízom benne, hogy Zsófia példája ragadós lesz, és ez az anyagi támogatás ösztönzőleg fog hatni, és még több fiatal jut tartományi és köztársasági versenyekre – fogalmazott az alpolgármester, majd arról is szólt, hogy az önkormányzat az idén is támogatni fogja a színkitűnő, Vuk-díjas tanulókat. A nyár folyamán fogják megszervezni a község színkitűnő tanulóinak a fogadását, és a lehetőségekhez képest ők is anyagi jutalomban fognak részesülni. A jövő iskolaévben ingyenes utaztatást biztosítanak számukra, hogy ezzel is segítség a családok helyzetét – mondta el Sándor.

Nyitókép: Zsófia átveszi jutalmát az önkormányzat képviselőitől (Lakatos János felvétele)