2024. február 25., vasárnap

A legendás jugoszláv piros kioszk LEGO kiadásban is megjelenhet

A K67-es ikonszerű piros kioszk a szocialista Jugoszlávia egyik jelképe. Cigarettát, újságot, esetenként virágot és gyors ételeket is árultak benne.

Saša Janez Mächtig szlovén építészmérnök tervezte 1967-ben, de ez a kioszk hamarosan újra megjelenhet LEGO kockákból elkészítve.

Ezt az ötletet a belgrádi Nikola Opačić építészmérnök találta ki. Ő a LEGO internetes oldalán ajánlotta fel elképzelését.

– A kockákkal teli szobámban figyelmesen rakosgattam össze a különféle formákat, mígnem összeállítottam a legendás K67-es kioszkot. Alkotásomban benne van a kockák iránti szenvedélyem és az örökségem is, mivel Jugoszláviában születtem. A LEGO szépsége abban rejlik, hogy újraépíthetünk belőle, amit csak akarunk. Egyesek számára ezek kitalált lények és világok, számomra ez a K67-es kioszk – mondta Nikola.

Véleménye szerint ez a kioszk az egység és a hovatartozás jelképe.

– Mikor ma kézbe veszem a K67-es LEGO-változatát, számomra ez egy időkapszula, amely visszarepít abba a korba, amelyben születtem, fiatalságom és az első csókom korszakába – mondta Nikola.

Két kioszkot tervezett, egy fehéret, amelyben újságot, és egy pirosat, amelyben gyorsételt árulnának.

– Amíg építettem őket elképzeltem milyen meséket mesélhetnének ezek a kioszkok, egyszerű emberekről, akik erre járnak, újságot vásárolnak, dohányoznak vagy beszélgetnek – zárta gondolatait Nikola Opačić.

Nyitókép: Screenshot/YouTube/RTS