2023. szeptember 21., csütörtök
A díjazottak (Tóth Péter felvétele)

„Topolya befogad és megjutalmaz”

Penovác Endre festőművész és dr. Sela Muhareb kapta az idei Pro Urbe díjat

Szeptember 15-e Topolyán a község napja, amit egyhetes rendezvénysorozattal ünnepel a közösség. A községi képviselő-testület díszülését pénteken a színházteremben tartották meg, ahol átadták a Pro Urbe díjakat, Topolya község plakettjeit és a köszönőleveleket. Pro Urbe díjban részesült Penovác Endre képzőművész és dr. Sela Muhareb szülész-nőgyógyász szakorvos. Polgármesteri plakettet kapott a Topolyai Művésztelep, a Coder Club, Vladimir Magoč, a Községi Női Fórum Nefelejcs Hagyományőrző Kézimunka-társulata, valamint a njegoševói Proleter Labdarúgóklub. Köszönőlevelet vehetett át a Kisbácska Szklerózis Multiplex Egyesület, a Topolyai Ebtenyésztők Egyesülete és a Topolčanka Ifjúsági Kosárlabdaklub.

– A legbüszkébb arra vagyok, hogy a közösség, ahol dolgoztam, elfogadott, annak ellenére, hogy másik országból érkeztem. Beilleszkedtem, és a közösség hasznos tagja, elismert polgára lettem. Ez a díj erre a bizonyíték – nyilatkozta a szülész-nőgyógyász szakorvos. A díjat megköszönve Penovác Endre azt mondta, számára ez egy mérföldkő ugyan, de folytatja a munkát, ahogyan eddig is.

Penovác Endre a Pro Urbe díj átvétele után (Tóth Péter felvétele)

Penovác Endre a Pro Urbe díj átvétele után (Tóth Péter felvétele)

– Topolya egy jó hely, mert befogad és megjutalmaz – fogalmazott nemes egyszerűséggel.

A díszülésen a szerb és a magyar himnusz elhangzása után Saša Srdić, a képviselő-testület elnöke üdvözölte a vendégeket. Jeles közéleti személyiségek, konzulátusok képviselői, köztársasági, tartományi, helyi önkormányzati képviselők, a testvértelepülések küldöttségei is jelen voltak az ülésen. Szatmári Adrián, Topolya polgármestere ünnepi beszédében kitért az elmúlt időszakban megvalósult, a folyamatban lévő és a tervezett beruházásokra.

Dr. Sela Muhareb az elismeréssel (Tóth Péter felvétele)

Dr. Sela Muhareb az elismeréssel (Tóth Péter felvétele)

– Most negyedik alkalommal állhatok itt és köszönthetem Önöket ezen a rendezvényen mint polgármester. Ez azt is jelenti, hogy hamarosan lezárul egy négyéves ciklus, amelyet érdemes egészében értékelni. Az elmúlt időszakot kemény munkával töltöttük. Igyekeztünk a közösség fejlődését és a polgárok igényeit szem előtt tartva dolgozni – emelte ki beszédében. Hozzátette, hogy az egyik legnagyobb előrelépést a környezetvédelem területén tették meg. Kiépítették a városi szennyvíztisztítót, idén megkapta a működési engedélyt is, valamint a helyi baromfivágóhíd is kiépítette a sajátját. Ezáltal a Bács-ér patak szennyezettségét csökkenteni tudták. Hangsúlyozta, hogy minden községbeli céggel szemben elvárás, hogy környezettudatosan működjön. Megtervezték a csatornahálózatot a város területére, azon dolgoznak, hogy a beruházás mihamarabb folytatódjon. A másik nagyberuházás a városi fedett medence építése, melynek első fázisa befejeződött, most a második van folyamatban.

A díjazottak (Tóth Péter felvétele)

A díjazottak (Tóth Péter felvétele)

– Községünk a turizmusban látja egyik fejlődési lehetőségét, ezért jelentős eszközöket fordítunk a fejlesztésére. A fürdőturizmusnak és azoknak a tartalmaknak köszönhetően, amelyeket a bácskossuthfalvi Rekreációs Központ, a pacséri termálfürdő, a bajsai medence, a topolyai tópartunk alkot, ma már azzal büszkélkedhetünk, hogy a községbe több ezer turista látogat.
Elmondta még, hogy annak ellenére, hogy mindenki a legjobb tudása szerint dolgozik minden egyes projekten, előfordul, hogy nehézségekbe ütköznek, mint például az egykori hotel épületének esetében.

– Ettől függetlenül célunkat meg fogjuk valósítani, és reményeink szerint hamarosan egy impozáns közösségi-közigazgatási épületkomplexum áll majd a központban. Nem felejthetjük el azt sem, hogy befejeztük a mezőgazdasági iskola melletti diákotthon épületét, mára szépen megtelt, belakták a középiskolások. Továbbra is figyelmet fordítunk a falvak egyenrangú és fenntartható fejlődésére. Minden helyi közösség a saját prioritásai mentén építkezhet. Az önkormányzat támogatja ezeket a projekteket, és közülük már számos sikeresen befejeződött. A labdarúgó-akadémia, a TSC Aréna megépítése magával hozta a sportélet fellendülését, ami csak tovább növeli a város vonzerejét és gazdasági fajsúlyát. A cél kölcsönös megértésen és támogatáson alapuló gazdasági környezet kialakítása. A községben tevékenységet folytató gazdasági szereplők versenyképességének növelése az önkormányzat számára elemi érdek. A Belgrád–Budapest gyorsvasút új perspektívát és lehetőséget biztosít, amely a további fejlődést szolgálja – mutatott rá a polgármester. Abban bízva, hogy a munkát folytathatják, és jövőre a most folyamatban lévő beruházások sikeres megvalósításáról és újrakezdéséről számolhatnak be, Szatmári köszönetet mondott a szerb és a magyar kormánynak, Pásztor Istvánnak, a tartományi képviselőház elnökének, Igor Mirovićnak, a tartományi kormány elnökének, a Magyar Nemzeti Tanácsnak és a Prosperitati Alapítványnak, mert segítségük nélkül nem jöhettek volna létre a sikeres fejlesztések. Az elmúlt időszak eseményeit egy kisfilm levetítésével is szemléltették.

Nyitókép: A díjazottak (Tóth Péter felvétele)