2024. május 9., csütörtök
U20-AS NŐI EB

Csődöt mondott a szerb támadás

Éremmeccseihez érkezett a Litvániában rendezett korosztályos női Európa-bajnokság, amelyen Szerbia csak a bronzért mérkőzhetett tegnap este, miután meglepetésre kikapott Lettországtól. A szerbek álomszerűen kezdték az elődöntőt Klaipedában, az első perctől sorra szerezték a kosarakat, vagy értek oda a büntetővonalra, és még távolról is többször betaláltak, miközben védekezésben megfékezték a letteket. A 26:13-ra lehozott első negyed után azonban mintha kicserélték volna a csapatot a parketten, és az addig kiváló támadóhatékonyság teljesen odaveszett, aminek köszönhetően a lettek fokozatosan zárkózni kezdtek.

Az utolsó percekre már fej fej melletti állással fordultak rá a felek, és ahogy ilyenkor gyakran lenni szokott, a „hátulról” jövő gárdának kedvezett a hangulat. A két legeredményesebb pontszerző közül Vanesa Jasa (19) triplájára Nevena Rosić (14) egyszer még válaszolt (53:53), de Jasa gyors újabb hárompontosára a túloldalon nem érkezett azonnal felelet. Rosić végül 5 másodperccel az órán is felemelhetett még egy dobást a hosszabbításért, d pontatlan volt, így Szerbia kikapott, és lemaradt a fináléról.

A szerb lányok támadása a második negyedtől teljesen összeomlott (Fotó: FIBA)

A szerb lányok támadása a második negyedtől teljesen összeomlott (Fotó: FIBA)

Magyarország a nyolcaddöntős búcsú után becsülettel küzdött a helyosztókon, és miután Svédországot és Lengyelországot is meglehetősen nyugodt végjáték után legyőzte, tegnap Finnországgal a 9. helyért csapott össze.

Eredmények, negyeddöntő: Franciaország–Olaszország 75:75, h. u. 84:83, Spanyolország–Izrael 60:52, Szerbia–Törökország 70:46, Lettország–Portugália 58:49. Elődöntő: Franciaország–Spanyolország 75:47, Lettország–Szerbia 56:53. Az 5. helyért, elődöntő: Olaszország–Izrael 92:68, Portugália–Törökország 63:54. A 9. helyért, negyeddöntő: Lengyelország–Litvánia 66:51, Magyarország–Svédország 67:59, Finnország–Belgium 66:60, Montenegró–Csehország 78:69. A 9. helyért, elődöntő: Magyarország–Lengyelország 73:60, Finnország–Montenegró 65:48.

Nyitókép: A szerb lányok támadása a második negyedtől teljesen összeomlott (Fotó: FIBA)