2024. április 19., péntek

Sa znanjem i saradnjom za uspeh

Završena je treća sezona Vojvođanskog mentorskog programa

Svečanom dodelom nagrada završen je Vojvođanski mentorski program, koji po treći put organizuje Fondacija „Prosperitati”, uz podršku Državnog sekretarijata za nacionalnu politiku kabineta premijera Mađarske i Udruženja preduzetnika vojvođanskih Mađara, kao i uz stručno partnerstvo sa „Design Terminalom”. Na manifestaciji održanoj u Vinariji „Zvonko Bogdan” na Paliću, govor za ovu priliku je održao dr Peter Silađi, zamenik državnog sekretara za nacionalnu politiku u Kabinetu premijera Mađarske i Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara.

(Foto: Edvard Molnar)

(Foto: Edvard Molnar)

Na manifestaciji su dodeljene nagrade u nekoliko kategorija među učesnicima programa, koji je započeo prošle jeseni: najposvećeniji mentor – Gabor Dudaš, najuporniji mentorisani – Ela Mrkšić Huđik, najmotivisaniji mentor – Edit Časar, najmotivisaniji mentorisani – Lidia Jurišić, najkohezivniji tim – Žolt Nađ, Sabolč Fodor i Jožef Nojštater. Pored toga, deset najmarljivijih mentorisanih ovog programa nagrađeno je poslovnim susretima: Žolt Agošton, Ivan Đorđević, Evelin Dupak, Sabolč Fodor, Lidia Jurišić, Peter Kuzma, Ela Mrkšić Huđik, Jožef Nojštater, Alpar Pazman i Eleonora Ralić.

Ištvan Pastor se osvrnu na to, kako je formulisana ideja o mentorskom programu, kao i na najvažnije faze koje su na kraju dovele do prve sezone, i da su važnu ulogu u ovom procesu imali preduzetnici vojvođanskog porekla koji su uspešni u Mađarskoj, a potom i načelnica odeljenja, Virag Hajnal.

Kako je podsetio Ištvan Pastor, nedugo nakon raspisivanja prvih konkursa, počelo se razmišljati o integraciji sadržaja u program ekonomskog razvoja, koji prvenstveno ne zavise od novca, već predstavljaju jednu stvarnu vrednost. On je dodao, da pod razvojem jednog preduzeća ne može se podrazumevati samo nabavka opreme, već i sticanje i prenos znanja, kao i razvoj veština rešavanja problema.

– U prvoj sezoni u programu je učestvovalo 25 mentora, u drugoj 27, a u trećoj 26. To dokazuje da je krug mentora konstantan, što je donekle prirodno, jer nemamo mnogo velikih preduzeća. Međutim, konstantnost broja takođe dokazuje da su naši veliki preduzetnici predani i posvećeni, i da pokušavaju da uzvrate zajednici podršku koju su dobili tokom poslednjih godina. U prvom krugu učestvovalo je 55 mentorisanih, u drugom 53, a u trećem 62. Mentorisani su predani, ambiciozni preduzetnici, koji su otvoreni za sticanje znanja. Simbioza ova dva elementa govori o vitalnosti zajednice. Po mojoj proceni, svi možemo da budemo srećni, jer oni čine preduzetnički sloj jedne zajednice koja ima energičnu, ambicioznu i odlučnu viziju budućnosti. Naš zadatak je da im pomognemo da ostvare ove ideje. U tom smislu, naša posvećenost je neprekidna, rekao je Ištvan Pastor.

(Foto: Edvard Molnar)

(Foto: Edvard Molnar)

POKRENUT JE IZ VOJVODINE

Rezultati vlade Mađarske od 2010. godine, koja su postignuta zajedno sa mađarskim zajednicama van granica matice, govore same za sebe, sa jakim i organizovanim prekograničnim zajednicama, sa ojačanim institucionalnim sistemom, sa izgrađenim ili renoviranim vrtićima, školama i crkvama, naveo je Peter Silađi. On je naglasio, da je mentorski program za velike preduzetnike, kao i mnogi drugi programi, pokrenut u Vojvodini, a potom je inicijativa zahvatila ceo Karpatski basen. Peter Silađi je istakao, da je svrha mentorskog programa stvaranje uzajamno podržavajuće preduzetničke zajednice, povezivanjem mađarskih velikih i malih preduzetnika iz prekograničnih mađarskih regiona, u kojem iskusni priskaču u pomoć početnicima. On je dodao, da je osnovna ideja programa, koji dopunjuje program ekonomskog razvoja Karpatskog basena Ministarstva spoljnih poslova i spoljne trgovine, da je znanje dostupno i na lokalnom nivou, uz pomoć kojeg se preduzetnici početnici mogu brže razvijati.

TRANSFER ZNANJA OSTAJE VAŽAN ASPEKT

Treću sezonu mentorskog programa uspešno je završilo 88 učesnika, rekao je novinarima Balint Juhas, upravitelj Fondacije „Prosperitati”. On je naglasio, da su se trudili da program što više prilagode potrebama polaznika, kako po temi predavanja, tako i po sadržaju. Preduzetnici su iskreno govorili o svojim životnim putevima i podelili svoje priče, naglasio je on. On je dodao, da većina učesnika mentorskog programa želi da učestvuje u narednoj sezoni, pa se trude da se i to pokrene.

– Naš mentorski program završava seriju programa usmerenih na transfer znanja planiranih za prvu polovinu ove godine. Zajedno sa Udruženjem preduzetnika vojvođanskih Mađara, sada se pripremamo za jednu veliku ekonomsku konferenciju, koja će se sa aktuelnim temama i sadržajem prvenstveno obratiti domaćim preduzetnicima, ali naravno i preduzetnicima iz regiona. Izgradnja preduzetničke zajednice i transfer znanja, kao i obuka, oblasti su za koje bismo voleli da imaju svoj nastavak, odgovorio je Balint Juhas na pitanje našeg lista na koje druge edukativne programe će se fokusirati u budućnosti.

Manifestaciju su, između ostalih, svojim prisustvom počastvovali Ester Čalokezi, generalni konzul Mađarske u Subotici, Virag Hajnal, načelnica Odeljenja za strateško planiranje nacionalne politike Državnog sekretarijata za nacionalnu politiku Mađarske, kao i Arpad Fremond, predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, Daniel Đivanović, državni sekretar Ministarstva za javna ulaganja i Imre Kern, zamenik gradonačelnika Subotice.

Nyitókép: (Foto: Edvard Molnar)