2024. április 26., péntek

Változik a Belgrád–Nagybecskerek–Újvidék autópálya nyomvonala

Legújabban 2024-re jelentették be a Belgrád–Nagybecskerek–Újvidék autópálya építésének kezdetét. Az építésügyi minisztérium új pályázatot írt ki a tervdokumentáció elkészítésére, azaz a korábbi módosítására. A 10 millió dinár értékűre becsült közberuházási kiírással ismételten megváltozik a területrendezési terv, a magyarázat szerint egyebek között az autópálya nyomvonalának „jobb pozicionálása” végett.

A módosítás Belgrád, Pancsova, Nagybecskerek, Ópáva (Opovo) és Antalfalva (Kovačica) önkormányzati területének egyes részeit érinti. A pályázati határidő 2023. június 30-a. A korábban bemutatott tervdokumentációk szerint az autópálya 100 kilométeres (egyes források szerint 110, ill. 113 kilométeres) lesz, több közlekedési hurokkal, négy város és három község területén halad át, és összesen 4000 hektárt foglal le. Nyomvonala egyszer már változott, amikor az écskai csomópontot a nagybecskereki gazdálkodók kérésére és a Linglong gumiabroncsgyár szükségleteit figyelembe véve máshova helyezték.

Eredetileg 2019-re tervezték a Belgrád (Borča)–Nagybecskerek–Újvidék autópálya építésének kezdetét, majd 2020 januárjában az építésügyi minisztérium képviselői aláírták a kivitelező kínai céggel (China Shandong International Economic and Tehnical Coorporation Group) a különleges jelentőségű projektummá nyilvánított terv megvalósítására vonatkozó szándéknyilatkozatot, újabb egy évre rá, 2021 márciusában pedig az államfő bejelentette, hogy „a jövő év folyamán kezdődik a Belgrádot Nagybecskerekkel összekötő autópálya kiépítése”. Ugyanazon év júniusában már az hangzott el a tartományi kormány és a kivitelező cég újvidéki tárgyalásain, hogy néhány hónapon belül, azaz „októberben elkezdődhetnek a 113 kilométeres autópálya építési munkálatai”, végül 2022 februárjára tolták a kezdési időpontot. Abból sem lett semmi, aztán az idén februárban Goran Vesić építésügyi miniszter a jövő évre jelezte a kiemelten fontos közlekedési útvonal építésének kezdetét.