2024. április 26., péntek
EURÓPA- ÉS KONFERENCIA-LIGA

Sevilla megcélozhatja a hetediket

A szezon végére minden kezd összeállni a Sevilla számára, és az is újra bebizonyosodott, hogy különleges kapcsolatot ápol az Európa-ligával. A tornát az elmúlt két évtizedben hatszor megnyerő andalúz gárda az elődöntő visszavágóján 1:1-es állásnál várta a Juventust, a taktikus ütközeten pedig sokáig nem változott az eredmény, bár eseményből nem volt hiány: Bono és Szczęsny kapusnak is akadt védenivalója, Kean pedig hajszálra járt tőle, hogy előnyhöz juttassa az Öreg Hölgyet, de a kapufát találta el (34.), majd Rabiot találatát lesállás miatt érvénytelenítették (43.). A kijelző csak a 65. percben módosult, ekkor a szerb kiválóság, Vlahović a Rabiot-tól kapott labdával tört a kapu felé, és a kifutó Bono mellett a jobb alsóba lőtt. Nem sokáig örülhetett azonban a Juve, a 71. percben érkezett a válasz nem is akármilyen formában: a Lamelától kapott labdán Suso igazított kicsit, majd húsz méterről ballal életerős bombát akasztott a kapu bal oldalába. Mivel a rendes játékidőben már nem született újabb gól, jöhetett a félórás hosszabbítás, ebben viszont hamar eldőlt a továbbjutó kérdése: Gil baloldali betekerését a tizenegyes pontnál felugró Lamela határozott fejessel a bal alsóba küldte (95.). A Sevilla ellenfele a május 31-én esedékes budapesti döntőben a José Mourinho vezényelte Roma lesz, amely Leverkusenben 0:0-val védte meg a hazai pályán szerzett minimális előnyét.

En Nesziriék újabb EL-trófeát nyerhetnek a Sevillának (Fotó: Beta/AP)

En Nesziriék újabb EL-trófeát nyerhetnek a Sevillának (Fotó: Beta/AP)

A Konferencia-ligában érvényesült a papírforma. A hazai 2:1-et védő West Ham Alkmaarban ellenállt az AZ nagy nyomásának, végül még Fornals megpecsételésével (90+4.) a visszavágót is megnyerte. A Kalapácsosok riválisa a június 7-ei, prágai fináléban a Fiorentina, amely nem akármilyen módon ütötte ki a Baselt. A svájciak firenzei 2:1 után nyeregben érezhették magukat, de a Viola ugyanilyen eredménnyel félórás ráadásra mentett. Ebben egy szurkoló rosszulléte miatt közel tíz percet szünetelt a játék, így történhetett meg, hogy az olaszok győztes gólja Barak révén a 129. percben született.

Európa-liga, elődöntő, visszavágók: Leverkusen–Roma 0:0 (tj. a Roma 1:0-val), Sevilla–Juventus 1:1, h. u. 2:1 (tj. a Sevilla 3:2-vel). Konferencia-liga, elődöntő, visszavágók: AZ Alkmaar–West Ham 0:1 (tj. a West Ham 3:1-gyel), Basel–Fiorentina 1:2, h. u. 1:3 (tj. a Fiorentina 4:3-mal). Angol bajnokság, pótlás a 25. fordulóból: Newcastle–Brighton 4:1. Az élcsoport (36 forduló után): Manchester City (–1) 85, Arsenal 81, Newcastle 69, Manchester United (–1) 66, Liverpool 65, Brighton (–1) 58 pont stb.

Nyitókép: En Nesziriék újabb EL-trófeát nyerhetnek a Sevillának (Fotó: Beta/AP)