2024. április 24., szerda
ZENGETŐ

Mit válasszak?

Hangszerkisokos

Nagycsoportos óvodás voltam, amikor egy iskolás kislány eljött az oviba, és bemutatta nekünk, kicsiknek a hangszerét. Hegedűn játszott, ami számomra szerelem volt első látásra, aznap amint hazaértem, elmondtam a szüleimnek, hogy én is zeneiskolába szeretnék menni, és hegedülni akarok. Nem volt ellenvetésük, így bejelentkeztünk egy felvételire, amelyet sikeresen teljesítettem. Alig vártam már a szeptembert, de amikor elérkezett az első zeneórám időpontja, harmonikát nyomtak a kezembe. Mint utólag kiderült, mivel édesanyám is ezen a hangszeren tanult gyerekként, az ő régi hangszerét szánta nekem, így harmonika szakra írattak be. Először nem igazán tudtam, hogy mit kezdjek azzal a zenélő dobozzal, de végül is nyitott voltam rá, csakhamar megszerettem, és már elsős koromtól kezdve harmonikaversenyekre jártam, rengeteg fellépésem volt, és szívesen gyakoroltam a hangszeremen. Később zenei középiskolába iratkoztam. Annak ellenére, hogy először hegedülni szerettem volna, jó választásnak bizonyult a harmonika.

A gyerekek hangszerválasztásának egyik legfontosabb alapelve az, hogy olyan hangszerre essen a választás, amelyet szeretnek vagy megszerethetnek. Ez az elsődleges dolog, ami később motiválni fogja őket a gyakorlásra. Az is fontos szempont, hogy az adott hangszer megfeleljen a gyerek testi adottságainak és képességeinek. Minden hangszer fejleszti a gyerekek különböző készségeit. Emellett a hangszerjáték kiváló stresszoldó tevékenység is lehet. Minden gyerek más. Más a zenei ízlése és az érdeklődési köre is. Ezért nagyon fontos, hogy szabadon válasszák ki hangszerüket, és ne kényszerítsék rá őket egyikre sem. Ha azonban a gyerek nem tudja, melyik hangszer illik hozzá leginkább, vagy esetleg több iránt is érdeklődik, érdemes lehet egy zenetanárral beszélni, aki segíthet az egyes hangszerfajták előnyeinek és hátrányainak megismerésében, és ezzel megkönnyítheti a választást.

A zongora az egyik legelterjedtebb hangszer. Széles körben használják a klasszikus zenében és a populáris zenei stílusokban is. Mint sok más hangszer, segít a koordinációs képességek fejlődésében, javítja a finommotorikus készségeket és erősíti a kéz izomzatát. Emellett a zongorajáték nagyban segíti a hallás és a ritmusérzék fejlődését is.

A hegedű az egyik legismertebb hangszer. Technikailag nehéz, de megéri a gyakorlást. Nagymértékben hozzájárul a gyerekek finommotorikus készségeinek fejlesztéséhez, emellett a hallás és a ritmusérzék fejlődéséhez is.

Szintén nagyon népszerű a cselló, amely nehéz és komoly hangszer. Általában a klasszikus zenében használják, de ez természetesen nem szabályszerű. A csellón való játéktechnika kifejezetten nehéz, és magas szintű tudást, rengeteg gyakorlást igényel. Ez a hangszer hozzájárul a testtartás és a légzéstechnika fejlesztéséhez, emellett jelentősen segíti a hallás és a ritmusérzék fejlődését, valamint erősíti a finommotorikus készségeket.

Ugyanezek vonatkoznak a gitárra is, amely kétségkívül az egyik legnépszerűbb hangszer. A gitáron könnyű megtanulni néhány alapakkordot, ezért a kezdők is könnyen belejöhetnek.

Nem szabad megfeledkeznünk a fúvós hangszerekről sem, amelyek jótékony hatásai közé tartozik a megfelelő légzéstechnika fejlődése, valamint erősítik a tüdőkapacitást. Ide tartozik például a furulya, a fuvola, a szaxofon, a klarinét, a trombita, a harsona és sok más. Nagyon sok lehetőséget kínálnak a különböző zenei stílusokban való játékra.

Az ütőhangszerek közé tartoznak a dobok, a vibrafon, és még sorolhatnánk. Kifejezetten sokoldalú hangszercsaládról van szó, változatosak lehetnek a hangszín és a játékmód tekintetében is. A dobjáték segíti a gyerekek ritmusérzékének fejlődését, valamint erősíti a kar és a kéz izomzatát. Emellett a dobjáték nagyban segíti a koordinációs képességek fejlődését.

Mindezeket figyelembe véve, ha például a gyerek érdeklődik a populáris zene iránt, akkor a gitár vagy a billentyűk lehetnek jobb választás számára, míg ha a klasszikus zenében érzi inkább otthon magát, akkor a hegedű, a cselló vagy a zongora lehet a megfelelő választás. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy a gyerek érzelmileg is kapcsolódjon a hangszerhez.