2024. március 28., csütörtök

Tartálykocsi és iszapszivattyúk Romániából

Új felszerelés a Nagykikindai Közvállalatnak és az önkormányzat Rendkívüli helyzetekkel megbízott osztályának

Csütörtökön egy többfunkciós teherautót, egy ivóvíztartályt, elektromos iszapszivattyúkat, hátizsákos permetezőket, sisakokat, láncfűrészeket és tűzszigetelő eszközöket adtak át a Nagykikindai Közvállalatnak és az önkormányzat Rendkívüli helyzetekkel megbízott osztályának. A program a Román–Szerb határokon átnyúló kockázatfigyelés vészhelyzetek esetén (RORS 218) nevű projekt keretében valósult meg.
A jármű és a tűzoltófelszerelés átadásán részt vett Nikola Lukač polgármester, valamint a projektekért felelős csapat néhány tagja.

– A legfontosabb a víztartály, de a vészhelyzetekben való helytállásban nélkülözhetetlen felszerelés szintén nagy jelentőséggel bír. Hazánk és Románia határon átnyúló együttműködésének második ciklusában ez már az ötödik projekt, az eszközök értéke 110 ezer euró körül mozog – mondta a polgármester.
A projektben a nagykikindai mellett részt vesz a nagybecskereki önkormányzat is, akárcsak Temesvár Rendkívüli helyzetekkel foglalkozó ügynöksége. A projekt célja a vészhelyzetekben történő gyors reagálás, információcsere és kölcsönös segítségnyújtás.

– A nyáron, együttműködve a temesvári és a nagybecskereki tűzoltósággal, egy közös bemutatógyakorlatot szervezünk majd Nagykikindán. Mi a tűzoltást, a nagybecskerekiek az árvíz során végzett mentést, temesvári kollégáink pedig a földrengések és más, hasonló természeti katasztrófák esetén alkalmazott mentési módszereket választották témának – mondta Saša Tanackov, a városi tanács gazdaságért és beruházásokért felelős tagja.

– A tartálykocsi az asztfalburkolat mosására, tisztítására is alkalmas, ez lesz cégünk egyik új tevékenysége. A nyári időszakban ez különösen fontos – emlékeztetett Čedo Gvero, a Nagykikindai Közvállalat megbízott igazgatója.

Nyitókép: Nagykikindai önkormányzat