2024. április 19., péntek

Külügyi stratégia készül

A vasárnapi észak-koszovói helyhatósági választásokat követően kialakult, valamint az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának Koszovó tagfelvételi kérelmének elfogadása után kialakult helyzetről tárgyalt keddi rendkívüli ülésén a szerbiai kormány, melyre Ana Brnabić kormányfő Aleksandar Vučić államelnököt is meghívta. Az ülés után kiadott közleményből kiderült, azon eldöntötték, hogy Szerbiának stratégiai dokumentumot kell meghoznia külpolitikai irányultságáról, minden állammal szembeni viszonyáról. Erre azért van szükség, hogy Szerbia megfelelő bánásmódban részesítsen minden országot, amelyik tiszteletben tartja érdekeit, területi épségét. A kölcsönösség (reciprocitás) elvének kell meghatároznia a külpolitikai irányvonalakat, szögezték le.

Mint ismeretes, a koszovói szerbség bojkottálta a választásokat, mindössze 0,029 százalékuk járult a szavazóurnák elé, az albán lakosság tagjaival együtt 3,4 százalékos volt csupán a részvétel. Miután az államfő ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy ez lényegében Albin Kurti koszovói kormányfő politikájának a teljes elutasítását és a nyugati nyomás elleni békés politikai felkelést jelenti, a pristinai vezetők közölték, hogy a szerbek bojkottja ellenére is kijelölik majd a választások eredményeit, figyelembe véve a polgármestereket, akik albán nemzetiségűek is lehetnek a szerb községekben.

A kormányülést követően a témával kapcsolatban adott nyilatkozatában az államfő elmondta, Pristinában azért nagyon ideges most mindenki, mert nem tudják, hogyan magyarázzák meg a 0,029 százalékos – vagy ottani szemszögből 3,4 százalékos – választási részvételi arányt. Vučić kifejtette, a pristinai politikusok és irányítóik is vereséget szenvedtek, mert miközben magukat a demokrácia és a szabadság világítótornyának állítják be, most azon kell dolgozniuk, hogy a nulla százalékot mutassák ki a demokrácia csúcsának.

Nyitókép: A szerb kormány ülésére Aleksandar Vučić államelnököt is meghívták (Fotó: Beta)