2024. április 25., csütörtök
ADAI SPORTHELYZET (1.)

Adogatórobot az edzéseken

Az asztaliteniszklub utánpótlás csoportjaiban több mint harminc gyermek tréningezik Adán és Moholon, az úszók csak három hónapig edzhetnek

A kisiskolás gyerekek körében az utóbbi években egyre nagyobb az érdeklődés az asztalitenisz iránt Adán, ahol 1971 óta működik klub. Tóth Kalocsai Szabolcs utánpótlásedző elmondta, hogy minden évben legalább 20-30 gyermek edz a kezdő csoportban, valamint vannak haladók, akik versenyszerűen foglalkoznak a sportággal. Kiemelte, hogy az edzésekhez adott minden feltétel a klubban, az utánpótlással pedig igyekeznek a lehető legjobb eredményeket elérni az országos és tartományi versenyeken. Ada központjában található a klub edzőterme, ami viszonylag tágas, öt asztal sorakozik egymás mellett.

– A klubban jelenleg két utánpótláscsoport működik. Az egyik a haladó csoport, amelynek jelenleg négy tagja van: Tóth Dorián, Nikola Velicki, Uroš Tanasić és Dimitrije Terzin. Ez a négy játékos felsős korosztályhoz tartozik, az ötödiktől a nyolcadik osztályig. Versenyszerűen űzik az asztaliteniszt, és jelentős eredményeket értek el országos és tartományi bajnokságon, versenyeken. A hét minden napján és rendszeresen edzenek alkalmanként másfél-két órát. A másik a kezdő csoportunk, amelyben megtalálható több korosztály. Nem ritka az sem, hogy nagycsoportos óvodások is beiratkoznak, egészen a negyedik-ötödik osztályos gyermekekig. Ez a csoportunk népesebb, 21-22 tagot számlál. Heti háromszor van edzésük, amely egyórás. Valójában ez a csoport szolgál arra, hogy meglássuk, ki és milyen céllal érkezett az asztaliteniszre. Azt tapasztalom, hogy nagyon sok olyan fiatal van, aki a társaság miatt jön. Sokszor gondot jelent, hogy közülük néhányan más sportággal is foglalkoznak, és külön nyelvórákra is járnak. Ezeknél a gyerekeknél nem mindig kivitelezhető, hogy versenyszinten űzzék az asztaliteniszt, de számukra ez nagyon jó rekreációs tevékenység, sok mozgással. Jól érzik magukat az edzéseken, s ha feltűnnek köztük tehetséges fiatalok, akkor próbálom elérni velük azt a szintet, hogy át tudjam őket helyezni a haladó csoportba. Az adai klubnak van kirendeltsége Moholon, ahol fél éve folyik aktív munka. Miloš Vojnović edző vezeti a tíz tagot számláló csoportot, amely az ottani általános iskolában edz heti két alkalommal. A csoportot szintén általános iskolás gyermekek alkotják – mondta az utánpótlásedző, aki 2019-ben vette át az utánpótlás-nevelést. Az egyesület bemutatókon népszerűsíti az asztaliteniszt a helyi általános iskolákban, nagy sikerrel. Az edző szerint ennek köszönhetően rohamosan növekszik az asztalitenisz iránti érdeklődés.

A kezdő asztaliteniszezők az edzővel és a segédedzővel (a szerző felvétele)

A kezdő asztaliteniszezők az edzővel és a segédedzővel (a szerző felvétele)

– A kezdők számára gondoskodunk ütőkről, amelyek egy évig megfelelnek. A szülőknek azt javaslom, ha egy év edzés után, ha a gyerek fejlődik, és magasabb szintre kerül, új ütőbe kell nekik befektetni. Gondoskodunk labdákról, fűtésről, és törekszünk arra is, hogy minden évben pólókat adjunk a játékosoknak. Nemrégiben beszereztünk egy adogató robotot. Ez nagy segítséget nyújt, mert amikor adogatom a labdákat a gyerekeknek, látom a hibát, de nem tudom azt megcsinálni, hogy egyszerre a labdát is adogassam, és a kezüket is irányítsam. Ezért ezekben a helyzetekben nagyon jó a robot, mert adja a labdát, én pedig tudom korrigálni a mozdulatokat. A kezdő csoportnál futással és átmozgató gyakorlatokkal kezdjük az edzéseket. Utána a gyerekek egy részének adogatom a labdát, és ők visszaadják. A másik része megy a robothoz, őket többnyire a segédedző felügyeli. A maradék három asztalon szoktak különböző gyakorlatokat csinálni azokkal, akik már olyan szinten vannak, hogy önállóan tudnak egymással játszani. Az edzés vége felé az ügyesebb játékosok meccset játszanak. A legvégén játszunk staféta- és ügyességi játékokat, majd nyújtással zárunk. A haladóknál már célirányú az edzés. Heti szintre le van bontva, melyik edzésnek mi a célja, melyik készségeket szeretnénk fejleszteni. A bemelegítés után jórészt az asztalon folytatják a gyerekek az edzést. A heti öt alkalomból négyszer egymással játszanak, csak egy-két napot van, hogy mi adogatjuk a labdákat. A gyakorlatokat úgy választjuk ki, hogy a megcélzott készségeket fejlesszék – mondta Tóth Kalocsai.

Tóth Kalocsai Szabolcs adogat a játékosoknak (a szerző felvétele)

Tóth Kalocsai Szabolcs adogat a játékosoknak (a szerző felvétele)

Az úszóknak három hónap edzésük van a nyitott medencében

Az idénykezdést várják a Delfin Klubban, ahol adai és moholi gyerekek úsznak a nyári hónapokban, miután fedett medence hiányában júniusra, júliusra és augusztusra korlátozódik az éves edzésprogram. Radovan Tešić, a Delfin elnöke és vezetőedzője elmondta, hogy az elmúlt évekhez hasonló a nyári hónapokra tervezik a munkát az úszókkal, köztük az utánpótlás korosztályokkal, akikkel az adai strandfürdő nyitott olimpiai medencében edzenek és versenyeznek. Az egyesület a nyár közepén ismét úszómaratont rendez a Tiszán, augusztusban nemzetközi úszóversenyt a strandfürdőben, valamint évről évre megszervezi az úszóiskolát is a kisgyerekeknek.

– Az egyik elsődleges feladatunk az úszásoktatás az úszni nem tudó gyerekek számára. Így évente 80 és 100 közötti gyermeket tanítunk meg úszni és készítünk fel a vízi sportokra. Az úszóiskolát elvégzett gyerekek közül utána sokan beiratkoznak az egyesületbe, ott folytatják a munkát és tökéletesen elsajátítják a különféle úszástechnikákat. Az úszóiskolában a kisgyerekekkel az edzőink foglalkoznak, akik között vannak korábbi és jelenlegi úszók is: Jelena Vlanikolin, Tamara Tešić Adamov, Nagy Nóra, Zaj Andrea, valamint segít nekünk az ifjú Győri Inez is az úszóiskolában. Nyaranta több csoporttal dolgoznak. Jelenleg nem dolgozunk, várjuk, hogy megkezdődjön az idény. A klubban több korosztály edz, vannak szeniorok, juniorok, kadétok, pionírok és kispionírok. Összesen nyolcvan-egynéhány gyerekünk szerepel a listán. Majd a nyár folyamán meglátjuk, hányan fognak bekapcsolódni, és természetesen számítunk az újonnan beiratkozó kislányokra és kisfiúkra is. Nyaranta naponta két edzést tartunk a strandfürdő olimpiai medencéjében. Az egyiket reggel 9-től 10 óráig, majd délután 18-tól vagy 19 órától zárásig, attól függően, hogy hány óráig tart nyitva a strandfürdő. Hétfőtől péntekig vannak az edzések, a hétvége szabad. Halljuk, hogy készítik elő az nyugdíjasmedence lefedését és meleg vízzel való feltöltését. Ez jó hír az egyesület számára, mert meghosszabbítja számunkra az idényt. Előbb kezdhetjük az edzéseket, és természetesen tovább folytathatjuk, nem kell augusztusban befejezni, hanem dolgozhatunk szeptemberig, októberig. Ez sokat számítana a klubnak és az úszóknak. Továbbra sem tudnánk egész éven keresztül dolgozni, de sokat jelentene, ha már májustól októberig edzhetnének a gyerekek. Így már nem három hónapig, hanem hat hónapig tartana az idény, ez már féléves munka lenne, és már biztosan sokkal jobb eredményeket érhetnének el az úszóink.

A Delfin edzői évente 80–100 gyermeket tanítanak meg úszni az úszóiskolában (Fotó: Delfin Úszóklub)

A Delfin edzői évente 80–100 gyermeket tanítanak meg úszni az úszóiskolában (Fotó: Delfin Úszóklub)

A Delfin Úszóklub versenyzői az országos és a vajdasági bajnokságon mérettethetik meg magukat. Az országos bajnokságon nem vesznek részt, mert az előírt versenyeredményeket nem tudják az úszóik teljesíteni. A vajdasági bajnokságon versenyeznek a téli és a nyári idényben. A Delfin úszói több nemzetközi versenyen vesznek részt évről évre bel- és külföldön egyaránt. Évtizedek óta rendszeresen eljárnak nemzetközi versenyre a magyarországi Harkányba, valamint a felvidéki Párkányba és a romániai Resicabányára, illetve ezeket a csapatokat vendégül látják Adán, a Delfin-kupán.

Az úszóklub legifjabb versenyzői (a szerző felvétele)

Az úszóklub legifjabb versenyzői (a szerző felvétele)

Az idén generációváltás lesz a klubban, miután tavaly a jubileumi, 25. Delfin-kupán távoztak az idősebb úszók, akik egyetemre iratkoztak, vagy más elfoglaltság miatt felhagytak a versenyszerű úszással.

– Bekövetkezett a generációváltás az egyesületben. Mostantól kezdve a fiatalabb úszókkal dolgozunk, és meglátjuk, hogyan sikerül velük edzeni és versenyezni, reméljük, hogy elkísérhetjük őket junior és szenior korosztályig. Jelenleg kispionír, pionír, kadét korosztályú úszóink vannak, meglátjuk, hogy közülük kik lesznek a legeredményesebbek. Az elkövetkezőkben a sikerességükért fogunk dolgozni, de minden a feltételektől függ, illetve a gyermekek munkakedvétől. Az idén megszervezzük a 26. Delfin-kupát. Ezen a versenyen több mint 300 úszó vesz részt minden évben, körülbelül harminc klubból és hat országból. Már jelentkeztek kenyai és ugandai versenyzők a Kikinda edzőjének köszönhetően, aki külföldön dolgozik, és a nyáron ide hozza felkészülésre az úszóit. Természetesen jönnek úszók a környező országokból is.

Nyitókép: A kezdő asztaliteniszezők az edzővel és a segédedzővel (a szerző felvétele)