2024. április 24., szerda
LASSAN SZAPPANOPERA

Orosz sportolók: igen-nem?

Az ukrán sportolókat csütörtökön hivatalosan utasították arra, hogy ne vegyenek részt olyan versenyen, amelyen oroszok vagy fehéroroszok is indulnak. A döntésről Oleh Nemcsikov kabinetminiszter számolt be, elmondva, a határozat megszületését az ifjúsági és sportminiszter, Vadim Gutcajt előterjesztése előzte meg, ő egyben az Ukrán Olimpiai Bizottság elnöke is. A döntés minden versenyre vonatkozik, beleértve a 2024-es párizsi olimpia kvalifikációs viadalait is. Amennyiben egyes sportolók mégis indulnak olyan versenyeken, amelyeken orosz és fehérorosz riválisok is részt vesznek, akár az adott sportági szövetség nemzeti státuszát is megvonhatják. Az ukrán kormány ezzel a lépéssel arra reagált, hogy a NOB kedden azt javasolta: semlegesként engedjék vissza az orosz és fehérorosz sportolókat a nemzetközi versenyekre.

Közben Amélie Oudéa-Castéra francia sportminiszter a NOB említett javaslatával kapcsolatban azt nyilatkozta, mindez önmagában még nem jelenti azt, hogy rész vehetnek a jövő évi párizsi olimpián. „Az utolsó szó a NOB-é, a NOB határozza meg a részvétel feltételeit az olimpiai és paralimpiai sportolókat illetően egyaránt. Az viszont nyilvánvaló, hogy a fogadó ország államfőjének a hangját a döntés előtti mérlegeléskor meghallgatják”. Hozzátette: kollégáival, más országok sportminisztereivel folyamatosan egyeztet, és úgy érzi, közelednek a legjobb megoldás megtalálásához.

Ehhez kapcsolódó hír, hogy a Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség (ITTF) azt tervezi, a NOB ajánlását követve ismét engedélyezi orosz és fehérorosz sportolók részvételét nemzetközi versenyeken. Az ITTF a mostani döntéssel egyidejűleg jelezte, hogy az oroszok és a fehéroroszok a május végi világbajnokságon még nem indulhatnak, mert nem vettek részt kvalifikációs versenyeken. Az ITTF jelezte, hogy saját útmutatót fog készíteni a NOB-ajánlás alapján, és döntése meghozatalával kapcsolatban utalt a „pingpong diplomáciára”, arra, hogy az amerikai asztalitenisz-válogatott 1971-ben Kínába utazott és bemutató mérkőzéseket játszott, amivel hozzájárult a két ország feszült viszonyának enyhüléséhez. „Az asztalitenisznek jelentős múltja van abban, hogy összehozza az embereket, még akkor is, ha a politikai kapcsolatok feszültek. Képes hidakat építeni, melyek az emberek közötti jobb megértéshez vezetnek, és megnyitja a béketeremtés előtt a kaput, amire a kirekesztés és a megosztottság nem képes” – indokolta álláspontját az ITTF.