2024. április 19., péntek

Cél az egészséges ivóvíz

Nagykikindán folyamatos a vízvezeték-hálózat felújítása

Nagykikinda városa évek óta keresi a legjobb megoldást arra, hogy a községben élők egészséges ivóvizet fogyaszthassanak. A vizsgálatok és az elemzések elvégzése után azt a következtetést vonták le, hogy az ivóvíz minősége elsősorban két kulcstényezőtől függ: az elosztóhálózat állapotától és a forrásnál az ivóvíz kezelésének és feldolgozásának technológiájától, áll az önkormányzat hivatalos hírportáljának közleményében.

Az önkormányzat az utóbbi időszakban a vízellátó-hálózat szakaszos felújításán dolgozott. A beruházás célja a nagykikindai elosztóhálózat egy részének rekonstrukciója és az ivóvíz minőségének javítása. A projekt keretében a város tizenöt utcájában, több mint 5,5 kilométer hosszan újítják majd fel az ivóvíz-hálózatot.

A vízellátás és vízvédelem területére 2022-ben a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság kilencvenmillió dinárt biztosított pályázaton keresztül, Nagykikinda városa pedig húszmillió dinárt. 2023-ban az Igazgatóság további 127 millió dinárt hagyott jóvá a vízellátás és vízvédelem területére, a beruházás összértéke így 237 millió dinárt tesz ki.

A nagykikindai vízellátó-hálózat felújítási munkálatait több szakaszra kellett felosztani, figyelembe véve a prioritásokat, a hálózat egyes részeinek jelenlegi állapotát, az elhelyezkedést és a műszaki jellemzőket.

Az első szakaszba a Branko Radičević, a Vojvoda Mišić, a Đura Daničić, a Dušan Vasiljev, a Laza Kostić utcákban található elosztóhálózat felújítási munkálatai tartoznak, majdnem 1,8 kilométer hosszúságban.

A második szakasz a Kumanovska, a Đura Oličkova, a Miroslav Antić, a Donja vodoplavna, a Barska, a Nikola Pašić, a Kosovska és a Nemanjina utcák vízellátó-hálózatának rekonstrukcióját foglalja magában. A szakasz teljes hossza majdnem 3 kilométer.

A harmadik 1 kilométeres szakaszba a Stevan Lakai Giga, a Kis Mihály és a Miloš Crnjanski utcák tartoznak.

A projekt a Dušan Vasiljev utcában, a Đura Jakšić utcától az I. Péter király utcáig terjedő szakaszon, a Jaša Tomić utcában, az I. Péter király utcától a Laković testvérek utcáig terjedő részen, a Laković testvérek utca, a Jaša Tomić utcától a Semlačka utcáig tartó része, és a Semlačka utca, a Laković testvérek utca Jugovićeváig terjedő része, egy másodlagos csapadékcsatorna-hálózat kiépítését is előirányozza, amely a felesleges csapadékvíz összegyűjtésére és elvezetésére szolgál majd az aszfalt felszínéről. Ezeknek a munkálatoknak a teljes hossza 1,1 kilométer, a beruházás összértéke pedig 149 millió dinár.

Nyitókép: A nagykikindai önkormányzat folyamatosan dolgozik az ivóvízhálózat korszerűsítésén (Fotó: Nagykikindai önkormányzat)