2024. április 26., péntek

Kollégiummal bővül a Kosztolányi gimnázium

A húszéves tehetséggondozó múltjáról, jelenéről, jövőjéről Nagy Tibor igazgatóval beszélgettünk

– Nehéz húsz év volt, sok buktatóval, de mindenen túltettük magunkat. Továbbra is nagy álmaink és céljaink vannak, melyek egy része hamarosan meg is valósul – hangsúlyozta Nagy Tibor, a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium igazgatója, akivel az iskola 20 éves fennállása kapcsán beszélgettünk.

A tehetséggondozó gimnázium megnyitásáról először 2002-ben tárgyalt a Magyar Nemzeti Tanács, majd Szabadka önkormányzatával közösen elkészítették az iskolaalapítási tervezetet, melyet a tartományi képviselőház 2003. április 22-én fogadott el. Így 2003 szeptemberében megnyílt a magyar nyelvű gimnázium Vajdaságban.

Nagy Tibor, a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium igazgatója (Fotó: Molnár Edvárd)

Nagy Tibor, a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium igazgatója (Fotó: Molnár Edvárd)

– Ekkor még nem volt saját épületünk, csak egy nevünk és egy papírunk, amivel igazolni tudtunk, hogy vagyunk. Alapítóink az oktatási titkárság és az MNT voltak. A következő évben megszereztük a jelenlegi épületünket, és belevetettük magunkat az építkezési munkálatokba. Azelőtt a Szabadegyetemen kezdtük meg az oktatást, csupán egy osztállyal, azonban amikor már saját épületünk lett, új osztályokat is tudtunk nyitni. Akkor már az angol és a német szak nem egyben, hanem külön futott. 2007-ben készült el a tornatermünk, mely felvetette bennünk a gondolatot a sporttagozat megnyitására. Akkoriban ez még egy általános sportszak volt, ami valójában most szűnik meg a negyedikeseinkkel, ugyanis három évvel ezelőtt megnyitottuk a speciális sporttagozatunkat, ahol valójában inkább maga a sport dominál, illetve olyan szaktantárgyak, melyek konkrétan a sporthoz köthetők – mesélte az igazgató, majd hozzátette, hogy mindig is a továbbfejlődés gondolata volt előttük, ezért nyitották meg két évvel ezelőtt a színház és audiovizuális művészeti szakot. Így jelenleg az intézménynek 13 tagozata van.

– Mindezekkel párhuzamosan az épületet is fejleszteni kellett. A múlt és a mostani iskolaévben amit tanteremmé lehetett alakítani, azt átalakítottuk. Az előző iskolaévben két új tanteremmel, ebben az iskolaévben pedig három új tanteremmel gazdagodtunk, ebből kifolyólag most már teljes mértékben belaktuk az épületet. Nincs több helyünk, pedig szükségünk lenne rá. Nagy örömünkre a Bácskai Katolikus Megyés Püspökség, és annak titkára, Mirko atya mellénk állt, így a mellettünk levő Augustinianum épületének egy részét használni tudjuk. Az alagsorban három tanteremhez jutunk – és elkezdhetünk gondolkodni a kabinetrendszerben, amit egy-két éven belül jó volna kiépíteni –, fent pedig megkapjuk a komplett harmadik emeletet, ami pedig a kollégiumhoz kell, mivel hosszú távon kollégium nélkül egy ilyen típusú középiskola nem működhet – hangsúlyozta Nagy Tibor. Az oktatási intézménynek körülbelül 235 diákja van, ennek több mint 40 százaléka több mint 50 km-ről érkezik ide, akiknek szüksége van lakásra, ellátásra.

A Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium épülete

A Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium épülete

– Egy mini kollégiumot szeretnénk kialakítani 34 gyerek számára, ami nyilván korántsem fedi a szükségleteinket, de első körben tapasztalatot kell szereznünk ahhoz, hogy egyszer majd egy jóval nagyobb kollégiumot hozzunk létre. Nem titkolt célunk, hogy egy olyan magyar kollégiumot hozzunk létre, ahol nemcsak a mi diákjaink, hanem minden Szabadkán tanuló középiskolás magyar gyerek otthonra tud találni. Hosszú távon az is a cél, hogy ne csak oktassunk, hanem neveljünk is. A kollégium gyakorlatilag ebben segítene az iskolának – hallottuk beszélgetőtársunktól, aki elmondta azt is, hogy a kollégium remélhetőleg – ha nem lassítja le a folyamatot az adminisztráció – szeptemberben nyílik meg az MNT, a tartományi oktatási titkárság és a VMSZ támogatásával.

Mint az igazgatótól megtudtuk, a tantestület 48 tanárából a legfiatalabb 15 átlagéletkora nem éri el a 30-at. 

– A tanárainkból néhányan hajdanán a mi diákjaink voltak, akik befejezték az egyetemet, tanári pályára léptek, és ide jöttek vissza, ami egy nagyon jó és becsülendő dolog. Az elmúlt 2–3 évben valóban nagy beruházásaink voltak, igyekeztünk mindig a diákok érdekeit nézni. Tavaly például beszereztünk 9 nagyobb teljesítményű számítógépet a médiásoknak a hatékonyabb és gyorsabb munka elérése céljából. Az idén is pályáztunk és a célunk, hogy a médiásoknak megszerezzük a szükséges, modern technikai eszközöket – emelte ki az igazgató.

Nyitókép: Nagy Tibor, a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium igazgatója (Fotó: Molnár Edvárd)