2024. április 25., csütörtök

Csúcson a magyar–szerb kapcsolatok

Belgrádban tárgyalt Aleksandar Vučić és Orbán Viktor

Aleksandar Vučić szerb államfő szombaton Belgrádban fogadta Orbán Viktor magyar miniszterelnököt és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert. A csúcstalálkozó témái között szerepelt Szerbia EU-integrációja, a magyar–szerb kétoldalú kapcsolatok elmélyítése, valamint az ukrajnai háborúban a béketárgyalások elősegítésének a lehetőségei. Vučić úgy fogalmazott, hogy a barátságot sokáig és figyelmesen építik, erősítik a nehéz időkben. Az igazi kapcsolatokat pedig azért kell értékelni, mert ritkának számítanak, legfőképp manapság.

– Miután három és fél órán át beszélgettünk a Magyarországot és Szerbiát érintő fontos stratégiai kérdésekről, egy barátságos biliárdmérkőzést is lejátszottam Orbán Viktorral. Büszke vagyok a szerb–magyar kapcsolatokra, és hálás vagyok a magyar miniszterelnöknek, amiért az elmúlt időszakban sok energiát fektetett be abba, hogy a barátságunk őszinte legyen– írta Instagram oldalára Vučić.

Orbán Viktor a Twitter profiljára pedig azt írta, hogy a két ország kapcsolatai soha nem voltak ilyen jók.

Orbán Viktor és Aleksandar Vučić (Fotó: Facebook/orbanviktor)

Orbán Viktor és Aleksandar Vučić (Fotó: Facebook/orbanviktor)

Vučić másnap a Pink televízióban vendégeskedve elmondta, hogy Magyarországgal szeretnék elmélyíteni az együttműködést a nemzetbiztonság területén is.

– Közösen felléphetünk a terrorizmus ellen, így a katonaság és a rendőrség együttműködése is javulhat. Májusban egy találkozót tartunk Belgrádban vagy Újvidéken, amelyen jelen lesz Novák Katalin köztársasági elnök, valamint a két kormány képviselői – közölte a szombati államközi csúcsról beszélve Vučić.

Rámutatott arra, hogy Magyarország jelenleg Szerbia ötödik kereskedelmi partnere. Számos magyar cég szeretne Szerbiába beruházni.

ÚJ ÉLELMISZERIPARI GYÁR VALJEVÓBAN

Az államfő elmondta, hogy hamarosan Valjevóba látogat, hogy részt vegyen a német Bicerba élelmiszeripari berendezéseket gyártó üzem megnyitóján. Rámutatott arra, hogy Szerbiába március 20-áig mintegy 693 millió eurós külföldi beruházás érkezett, ami az eddigi legjobb eredmény.

– Remélem, hogy a jövőben is ilyen sikeresek leszünk. Az idén számos gyárat nyitunk meg, és hiszem, hogy mindez hozzájárul Szerbia gazdasági növekedéséhez – közölte Vučić.

Elmondta, hogy Szerbia hibát követett el, amikor elállt a lítium kitermelésétől. Szerinte ugyanis a lítium nagyszerű fejlődési lehetőséget jelentene az ország számára.

Orbán Viktor és Aleksandar Vučić (Fotó: Facebook/orbanviktor)

Orbán Viktor és Aleksandar Vučić (Fotó: Facebook/orbanviktor)

SZERBIA NÖVELNI FOGJA A FÖLDGÁZKÉSZLETÉT

Vučić kitért arra is, hogy jelenleg 520 millió köbméter földgázt tárol Szerbia. A következő időszakban azon munkálkodnak majd, hogy ezt 700 millió köbméterre növeljék. Emlékeztetett arra, hogy hamarosan elkészül a Bulgária és Szerbia közötti földgázvezetéket összekötő hálózat, s az év végéig megkezdődik a gáz szállítása ezeken a vezetékeken keresztül. Mint mondta, Szerbiának az a célja, hogy diverzifikálja a földgázellátását. Az infrastrukturális beruházásokról elmondta, hamarosan megépül a Ruma és Šabac közötti autóút, a belgrádi körgyűrű, valamint a Kruševac felé vezető út.

Nyitókép: Orbán Viktor és Aleksandar Vučić (Fotó: Facebook/orbanviktor)