2024. április 26., péntek

Lovaggá ütötték Brian May-t, a Queen együttes gitárosát

Kedden vehette át lovagi kitüntetését Brian May, a Queen együttes gitárosa, aki az ünnepélyes eseményen újabb turné lehetőségére is utalást tett, tudósít a BBC szerb kiadása.
A londoni Buckingham-palotában lebonyolított hivatalos ceremóniát követően a zenész úgy nyilatkozott, az együttes gondolkodik egy turnén, ám egyelőre nem bocsátkozott részletekbe.

Fotó: PA MEDIA

Fotó: PA MEDIA

A kitüntetést most első ízben III. Károly király adta át az arra érdemeseknek. Brian May a brit uralkodó idei újévi kitüntetési listáján szerepelt egy 1707 nevet tartalmazó jelölt-lista világhírű kitüntetettjeként. A hivatalos indoklás szerint a zene szolgálatában kifejtett munkásságáért és jótékonysági tevékenységéért érdemelte ki a lovagi rangot és a neve előtti Sir előtag viselésének jogát. Sir Brian May ezzel brit zenei élet igen rangos társaságának tagja lett: a korábbi években hasonló elismerésben részesült mások mellett Elton John, Paul McCartney, Ringo Starr, Mick Jagger, Rod Stewart és Tom Jones is.

Brian May feleségével Anita Dobson színésznővel (Fotó: PA MEDIA)

Brian May feleségével Anita Dobson színésznővel (Fotó: PA MEDIA)

A kitüntetettek listáját egyébként évente kétszer, az uralkodó júniusi „hivatalos" születésnapján és újév előtt hirdették ki, hetven éven át II. Erzsébet királynő, Károly édesanyja adományozta ezeket a kitüntetéseket és címeket. A királynő tavaly, szeptember 8-án bekövetkezett halálakor elsőszülött fia, Károly vette át a trónt, az idén ő adományozta a kitüntetéseket.

Nyitókép: PA MEDIA (A fotókat szerzői jog védi)