2024. április 26., péntek

Erősen csökken a málna felvásárlási ára

Gyümölcs helyett a családok inkább a villanyszámlát fizetik ki

Tavaly magas áron vették át a felvásárlók a málnát a szerbiai termelőktől, külföldön viszont már csak feleannyiért lehetett eladni, emiatt az idén jóval kevesebbet tudnak fizetni a terményért – mondják az exportőrök. Az előállt helyzet miatt még ki sem fizették a termelőknek a tavaly átvett gyümölcs mintegy 30 százalékát.

Predrag Oreščanin, a málnakereskedéssel is foglalkozó belgrádi Frikos áruforgalmazó cég résztulajdonosa és igazgatója elmondta, hogy tavaly a hűtőházak a termelők és a mezőgazdasági minisztérium nyomására 500-600 dinárt is fizettek a málna kilójáért, mostanra azonban az ára külföldön a felére csökkent, és még így sem lehet eladni, ugyanis megcsappant a kereslet.

„A felvásárlók tavaly a dupláját fizették annak, amennyi most az ára külföldön, de nincs is iránta érdeklődés. Ezért a tavalyi termés 40 százaléka még mindig a hűtőházakban van, azonfelül még mintegy 10 000 tonna maradt tavalyelőttről. A világpiacon ukrajnai málnát is kínálnak „amennyit adsz érte” alapon, akár 1,5 euróért. A málna ára a járvány kitörése után szökött fel, amikor az emberek az immunitás javítására hirtelen nagy mennyiségben kezdték vásárolni a gyümölcsöt, most azonban olyan idők jöttek, amikor fontosabb kifizetni a villanyszámlát, mint gyümölcsöt vásárolni. Mindez oda vezet, hogy az idén a felvásárlók sokkal kevesebbet adnak majd a málnáért, mint tavaly”– mondta Oreščanin. A termelők vádjaira, melyek szerint a szerbiai exportőrök Lengyelországban vásárolják a málnát, amit aztán hazaival vegyítenek, azt válaszolta: nem kizárt, hogy egyesek így tesznek, de ez nem tilos, és a vásárlók előtt senki sem titkolja a gyümölcs eredetét.