2024. március 28., csütörtök

Sikeres évet zártak a fogyasztóvédők

A zentai szervezet ismét teljes jogú tagságot nyert a szerbiai fogyasztóvédelmi egyesületek körében

A Zentai Fogyasztóvédelmi Központ tagjai a minapi összejövetelükön összegezték a szervezet tavalyi tevékenységét és ismertették az idei terveket. Molnár Csikós József, a központ vezetője a múlt évi tevékenységük kapcsán mindenekelőtt kiemelte a szervezet bejegyzését a Szerbiai Kereskedelmi Minisztériumnál, aminek köszönhetően ismét teljes jogú tagságot nyert a szerbiai fogyasztóvédelmi egyesületek körében. Ehhez a jelenlegi törvények szerint két állandó munkahelyet is meg kellett nyitniuk, ami eddig elsősorban az anyagiak hiánya miatt nem történt meg. A zentai önkormányzat viszont tavaly mindössze 70 000 dináros támogatást biztosított a FVK számára, amivel a rezsi- és az egyéb költségeket sem tudták lefedni.

– Egyedüli szerencsénk az, hogy tagjaink közül többen a közvállalatoknál, a panaszügyi bizottságokban is tevékenykednek, így a közvállalatok valamennyi térítményt fizetnek nekünk – jegyezte meg az egyesület vezetője, aki elmondta, hogy tavaly is nagy hangsúlyt fektetettek az ügyeleteseik munkájára, és több képzést is szerveztek számukra.

A fogyasztók 2022-ben több mint 200 bejelentést tettek, legtöbben a közművek szolgáltatásai, ezen belül is a távfűtés kapcsán nyújtottak be panaszt. Számos panasz érkezett az internetes vásárlások során felmerült jogtalanságok, illetve telefonkészülékek meghibásodása, műszaki cikkek jótállása és szavatossága miatt is. A szervezet szerint a vásárlók közül sokan továbbra sincsenek kellőképpen tisztában a jogaikkal, legyen szó akár a határidők betartásáról, a megrendelés folyamatáról, a kedvezményes árak ellenőrzéséről vagy a termékbemutatókkal kapcsolatos tudnivalókról. Molnár Csikós József elmondta, hogy az elkövetkezőkben elsősorban szeretnék bővíteni a tevékenységüket, valamint nagyobb hangsúlyt kívánnak fektetni a lakosság edukációjára, amit a helyi közösségekben és a közvállalatokban megtartott képzéseken keresztül szándékoznak megvalósítani.

Az egyesület az előző évekhez hasonlóan a Zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskolával karöltve részt vett az általános és a középiskolák diákjai számára megrendezett fogyasztóvédelmi verseny megszervezésében és lebonyolításában. Az idei versenyt március 10-én rendezik meg Zentán. A FVK az elkövetkező időszakban mind szorosabb kapcsolatot szeretne kialakítani a különféle felügyelőségekkel és a kereskedelmi minisztériummal, amelyekkel mind szélesebb körű együttműködésre törekszenek. Emellett ápolni kívánják a hazai és magyarországi fogyasztóvédelmi szervezetekkel kialakított kapcsolataikat, valamint szeretnék továbbfejleszteni az együttműködést a médiával.

Nyitókép: A zentai fogyasztóvédők összejövetele (Fotó: Horváth Zsolt)