2024. április 20., szombat

Kétnapos munkaakció a határban

Kispiacon a gazdák összefogtak, és rendbe tették a földes utakat a tavaszi munkálatok megkezdése előtt

Hiába indult a keddi nap szemerkélő esővel és borult égbolttal, a kispiaci elszánt embereket semmi nem tántorította el, hogy megkezdjék a határutak javítását a tavaszi munkálatok előtt. A munkaakciót a kispiaci helyi közösség hirdette meg, hogy a gazdák összefogásban, közös erővel, némi támogatással, együttesen erőt és időt sem kímélve rendbe tegyék a földes utakat. Kedden és szerdán, két napon át zúgnak a traktorok és dolgoznak a gazdák. A munkaakción mintegy harminc kispiaci ember jelent meg traktoraival, hogy részt vegyen a munkaakcióban. A helyi közösség tanácselnöke, Szarapka Ede a kispiaci vásártér tövéből irányította a munkát, ahonnan a feltöltésre használt, előzőleg odahordott földet szállították el a gazdák a helyszínekre, ahol a javítások folytak. Az elnök elmondta, hogy már nem ez az első ilyen jellegű akció, és elégedettséggel tölti el, hogy ilyen népes, tenni akaró csapat gyűlt össze.

A termelők reggeltől késő délutánig dolgoztak az útjavításon Kispiacon (Fotó: Jenei Klementina)

A termelők reggeltől késő délutánig dolgoztak az útjavításon Kispiacon (Fotó: Jenei Klementina)

– A mezőgazdasági munkálatok miatt sürget minket az idő, hogy járhatóak legyenek az utaink a gazdák és járműveik számára is, hisz egy hónap múlva megkezdődik a magok földbe juttatása. Ez az utolsó pillanat, hogy ezeket a munkálatokat elvégezzük, bár az időjárás reggel még nem a legszebb arcát mutatta. Amikor a munkaakciót kitaláltuk, nem tudhattuk, hogy milyen idő lesz. Hétfőn már ránk köszöntött egy esős, csapadékos vonulat, de próbáltuk biztatni a jelentkezőket, hogy ez ne riasszon el senkit a munkától, a közös érdektől. Körülbelül harmincan jelentkeztek, akik szerettek volna munkálkodni. Közülük huszonöten traktorral, pótkocsival érkeztek, a többiek pedig simítógépekkel vannak kinn a földes utakon, ahol a leöntött földet próbálják eligazítani, tömöríteni, hogy senkinek ne okozzon gondot és elakadást – magyarázta Szarapka Ede. – Több szakaszon folytatjuk a javításokat ezúttal. Elsősorban Szalatornyán kellett a legnagyobb összefogás. Oda a tört csempét hordjuk az út megerősítésére, az egy nagyon rossz szakasz, és úgy láttuk, hogy a csempetörmelék lesz a legjobb megoldás. A Kispiacot és Újfalut összekötő csantavéri utat pedig fekete földdel javítjuk. Ezenkívül még több, a földekhez kivezető szakasz is sorba kerül a munkaakció két napja alatt. A fekete földet a Vojput vállalattól kaptuk, így elmondhatom, hogy az emberek akarata és jó szándéka volt a legfontosabb. Nagyon kevés anyagi ráfordítással tesszük járhatóvá a környékünket, ezzel is a falu embereire gondolva. A földekhez kivezető utak mindegyike nagyjából 4-5 kilométeres, de valójában csak a kritikus pontokat kell megdolgoznunk, ahol a víz nem tud elfolyni. A cél az, hogy magát az utat kiemeljük, és az útról lefolyjon a víz – mesélte Szarapka Ede, aki elmondta, hogy a munkaakciót közös étkezéssel zárják, ami közösségépítő jellegű, mint ahogy maga a munkaakció is, amellett, hogy az egész falu lakosságának és az áthaladóknak is hasznára lesz. A közösségi élmény fontosságát emelte ki az egyik részt vevő kispiaci gazda is. Domonkos Rezső is saját traktorával és pótkocsijával vett részt a munkában.

Szarapka Ede (Fotó: Jenei Klementina)

Szarapka Ede (Fotó: Jenei Klementina)

– Csempetörmeléket és földet hordunk ki javítás céljából a csantavéri útra. A munkaakciókat jónak tartom, hiszen nemcsak teszünk a falunkért, hanem össze is kovácsolódunk. A mezőgazdasági utak általában rossz állapotban vannak, úgyhogy rájuk fér a javítás, azt minden évben el kell végezni, hogy nyugodtabban, zökkenőmentesebben haladjon a közlekedés, és hogy ne tapossuk le egymás földjeinek végét – mondta a kispiaci termelő.

Nyitókép: A termelők reggeltől késő délutánig dolgoztak az útjavításon Kispiacon (Fotó: Jenei Klementina)