2024. április 25., csütörtök

Háromszáz pálinkafőző csaknem ezer gyümölcspárlata

A IX. bácskossuthfalvi Pálinkaverseny győztesei

– A vajdasági emberek, de szerte a Kárpát-medencében élők pálinka iránti tisztelete generációk óta élő hagyomány, szinte automatikusan megöröklődik a gyümölcs lepárlásának a hagyománya és a szakértelme. A bácskossuthfalvi és a hozzá hasonló rendezvények pedig hozzátesznek ahhoz, hogy mind értékesebb és mind jobb minőségű pálinkák kerülhessenek az asztalra – mondta Juhász Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség Intézőbizottságának elnöke, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője a hétvégi ünnepélyes eredményhirdetés megnyitóján.

Az idén kiemelkedően tömegesre sikerült díjátadón, illetve az azt megelőző Gasztrofesztivál megnyitóján Tímár Gabriella és Fábrik Attila fő szervezők üdvözölték a jelenlevőket.

Muth József, a zsűri elnöke, a Magyar Magánfőzők Pálinka Egyesületének elnökségi tagja, illetve a Magyar Magánfőzők Pálinka Lovagrend kancellárja értékelte a beérkezett párlatokat.

– Az idén 28 magyarországi és vajdasági pálinkabíró fogadta el a felkérésemet, és biztosíthatom a résztvevőket a bírák komoly szakmai felkészültségéről és az értékelt minták anonimitásáról. Az italok fejlődése évről évre kézzelfogható, minőségben is mind kiválóbb italokkal találkozhatunk, és egyre többen igénylik a rendezvény szakértőinek a véleményét is. Ennek az is a következménye, hogy lassan kinövi a rendezvény az eddigi helyszínét – mondta egyebek mellett a zsűri elnöke, és nem is tévedett, hiszen a nevezési minták Vajdaság egész területéről érkeztek, sőt Közép- és Dél-Szerbiából, Szlovénia, Szlovákia, Horvátország, Bosznia, Macedónia vidékeiről és persze Magyarország több településéről is neveztek a gyümölcsészek, összesen 300-an, 950 párlattal.

A királyhalmi Kovács Róbert vehette át az idei verseny legjobb, meggyből készült italáért járó serleget az Echo Gyermek- és Ifjúsági Központban. A Rizling Szőlészek és Gyümölcsészek Egyesülete rendezvényének második helyezett párlata tramini szőlőből készült, és a padéi Szabácsi Eduárd nevéhez fűződik, a harmadik díjjal járó serleget pedig a golubinci Bejlić Sašának nyújtották át, aki birspálinkájáért kapta az elismerést.

A fesztivál három legjobb pálinkája mellett további 18 kategóriában hirdettek győztest, különdíjast, így valamennyi, vidékünkön klasszikusnak számító gyümölcs kategóriájában, valamint az úgynevezett pálinkakülönlegességek is egyéni csoportot képeztek. Az alma kategória nyerteseként díjazták serleggel a szabadkai Temunović Ivant, a csőszteleki (Čestereg) Nemanja Pantošt a hordós almapálinkáért, két gyümölcspárlat, kajszibarack és őszibarack kategóriában a bátaszéki Indrich Róbertet.

A likőrök és a szilva kategória első helyezettje szabadkai Ivan Tikvicki lett, mint ahogy a Paraćinból nevező Grujić Ivan vinjakjával a pálinkakülönlegességek nyertese. Továbbá egy-egy serleget vehetett át a jászkiséri Krizsai Sándor a cseresznye-, a palicsi Racsmány Imre a faeper-, a bajmoki Zoran Varadjanin a körte-, a kanizsai Bata András a vilmoskörte-pálinkájáért, valamint kiváló hordós szilvapárlatáért a Novo Seló-i Pavlović Milan, törkölypálinkájáért a biatorbágyi Portik Vécsi Róbert és vegyes birsalmapálinkájáért a szabadkai Futó Krisztián is. A legkülönlegesebb pálinkával, cipurával, azaz ánizsitallal a csúrogi Jovanović Branislav nevezett.

Jutalmazták a legtöbb nevezést átnyújtó gyümölcsészt, aki ezúttal a helyi Januskó József volt, 31 nevezett likőr- és pálinkamintával. Birspálinkájával szintén ő vehette át az úgynevezett társadalmi zsűri különdíját is, a Hotel Eger wellnesshétvégére feljogosító belépőjegyét. Bácskossuthfalva legjobb pálinkájaként a zsűri döntése értelmében Bíró László faeperpárlatát díjazták, Szerbia legeredményesebb termelője a kelebiai Šaravanja Josip lett, a legeredményesebb magyarországi versenyzőként a bátai Muth Pálinka- és Borpincét emelték ki, a legeredményesebb női termelőként pedig a felvidéki Kozmann Gabriellát. A kereskedelmi kifőzde kategória nyertesének serlegét a Bajai Pálinka Kft. képviselője vette át, a Jánoshalmi Gazdakör különdíját pedig a palotási Oldal Gábor. A házigazda Rizling különdíjasa ezúttal a szabadkai Dragoljub Matić lett.

Az idei pálinkamustrát Topolya község mellett a település helyi közössége, illetve több helyi és községbeli magánvállalat támogatta. A rendezvény színvonalát az Ady Endre Művelődési Központ táncosai és Csicsergő leánykórusa emelte, illetve a Homokóra együttes zenés összeállítása tette hangulatossá.

Nyitókép: A serleggel díjazott pálinkafőzők, a kifőzdék képviselői a fő szervezőkkel (Majláth Béla felvétele)