2024. március 28., csütörtök

Vučić: Fontos, hogy az emberek megtudják, mivel is állunk szemben

Megkezdődött a Koszovóról szóló ülés a köztársasági képviselőházban. Az ülésen Aleksandar Vučić államfő is részt vesz.

A francia–német rendezési tervről szólva az elnök elmondta, hogy a nyilvánosságra került információk kilencven százaléka igaz.

– Semmit sem szeretnék eltitkolni, ugyanis beszélni fogok a Szerbia számára legnehezebb pontokról is. Fontos, hogy az emberek megtudják, mivel is állunk szemben – szögezte le Vučić.

Kiemelte a negyedik pontot, amely kimondja, hogy „Szerbia nem fogja ellenezni Koszovó tagságát egyetlen nemzetközi szervezetben sem".

– Ha ellenezzük, ha nem, az Európa Tanácsba, a NATO-ba vagy az EU-ba való felvételt, amikor erről döntés születik, akkor úgyis megkapják a támogatások többségét – mondta az államfő.

A szerb községek közösségének megalakításáról szólva Vučić azt mondta, megegyeztek a brüsszeli megállapodásban foglaltak szerinti kötelezettségek teljesítéséről, de a koszovói fél nem osztja a szerb községek közösségével kapcsolatos véleményeket.

Vučić tíz pontban mutatta be Szerbia politikáját az elkövetkező időszakra vonatkozóan.

– Bármilyen eszközzel és bármi áron megőrizzük a békét és a stabilitást, tartózkodunk a provokációktól, és nem válaszolunk rájuk, hacsak nem fenyegeti az emberek életét és vagyonát – mondta az elnök, hozzátéve, hogy az ország kitart a szerb községek közösségének megalakítása mellett.

Nyitókép: Zoran Žestić/Tanjug