2024. április 25., csütörtök

A jövőben a súlyos szabálysértések miatt akár el is kobozhatják a járművünket

Az erőszakos gépjárművezetéses esetek nagy száma miatt az új közlekedésbiztonsági szabályozásban szigorítják a büntetőintézkedéseket, és a súlyos szabálysértések miatt ideiglenesen vagy akár véglegesen is elkobozhatják a gépjárművet, amellyel szabálysértést követtek el. Ezt akkor alkalmaznák, amikor két év alatt két súlyos szabálysértést követnek el, mint amilyen az súlyosan ittas, vagy az erőszakos vezetés.

Az elektromos rollerek vezetése tekintetében is megteremtik a szabályrendszert, de a vasúti átjárók kapcsán is módosítások várhatók – mondta Branko Stamatović, a Közlekedébiztonsági Ügynökség igazgatója.

Stamatović kiemelte, hogy a múlt évben eddig a legtöbb, mintegy 1.300.000 szabálysértést róttak ki a közlekedés résztvevőire, hozzátéve, hogy a szigorú ellenőrzések és a prevenciós intézkedések nyújthatják a legjobb eredményeket.

Egyébként a tavalyi évben 2.800.000 járművet jegyeztek be az országban, míg tíz évvel ezelőtt ez a szám 1.900.000 volt. 2012-ben 680 személy vesztette életét az utakon, 2022-ben pedig 550, tehát a járművek száma nőtt, de sikerült csökkenteni a halálos kimenetelű balesetek számát – közli a Vajdasági RTV.

Nyitókép: Baleset (Illusztráció: pixabay.com/NettoFigueiredo)