2024. április 23., kedd
SZENTTAMÁS

Ingyenes mérések a gyógyszertárban

A szenttamási Kék Kör, a Cukorbetegség Ellen Küzdők Szenttamási Egyesülete az idén is több közös, ingyenes betegségmegelőzési akciót szervez. Az első akciót a sportcsarnokban rendezett kispályás labdarúgótorna ideje alatt tartották meg, a héten pedig az egészségház gyógyszertárában (állami gyógyszertár) 8 és 12 óra között végeztek ingyenes vérnyomás- és vércukorszint-mérést. A helyszínen az érdeklődők ingyenes egészségügyi tanácsokat is kaphattak. Dr. Ilija Gazepov, az egyesület elnöke elmondta, az ingyenes orvosi ellenőrzéseket szeretnék folyamatossá tenni, mert igény van rá.

− Az akciók folyamatos szervezésével próbáljuk behozni a koronavírus-járvány miatt történt lemaradást. Elkészültek a tervek februárra és márciusra, egy héttel az egészség világnapja (április 7-e) előtt pedig több helyen is szervezünk akciót. Naponta átlag 50 polgárt vizsgálunk meg, és sajnos egyre több alkalommal észleljük a cukorbetegség ilyen, vagy olyan formáját, vagy a magas vérnyomást. A legtöbben nem vezetnek gondot az egészségükről, időhiányra hivatkozva nem járnak az egészségházban tartott orvosi ellenőrzésekre. Sokan tisztában vannak azzal, hogy gond van az egészségükkel, a vércukorral, de nem mennek orvoshoz. Mi nem tudunk senkinek gyógyszert felírni, viszont rámutatunk az egészségmegőrzés fontosságára, a cukorbetegség kialakulásának megelőzési formáira, emellett a magas vérnyomás és a vérnyomás-ingadozás főbb okaira is. Nagyon fontos, hogy a polgárok megértsék a megelőzés fontosságát, továbbá betartsák az alapvető egészségügyi előírásokat. Az országban hivatalosan 770 ezer cukorbeteget tartanak nyilván, közülük Vajdaságban 270 ezren vannak, ami – leszámítva a még nem regisztrált betegeket − rettentően magas szám. A cukorbetegséggel járó súlyos szövődmények közé sorolható a szem vékony érhálózatának károsodása, mely a látás teljes elvesztésével is járhat. A romló vérkeringés miatt a lábakon fekélyek jelenhetnek meg, végső esetben a végtag amputációjára is sor kerülhet – sorolta dr. Ilija Gazepov.

Kiemelte, a rendszeres orvosi ellenőrzés mellett a cukorbetegség kezelésének első lépcsője a diéta és az életmód rendezése, ez elsősorban a rendszeres testmozgás beiktatását jelenti.